UNS: Srpskim novinarima nije dozvoljeno da prate današnju konferenciju Vjose Osmani 1Foto: EPA-EFE JENS SCHLUETER (Ilustracija)

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM)a protestovali su danas jer novinarskoj ekipi Medija centra Čaglavica nije dozvoljeno da prati sastanak i konferenciju predsednice Kosova Vjose Osmani i pomoćnika sekretara Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i poslove sporoveđenja zakona SAD Toda Robinsona.

„UNS i DNKiM ističu da se onemogućavanjem i ograničavanjem rada novinara krši pravo na informisanje, koje je zagarantovano lokalnim propisima i međunarodnim konvencijama“, navodi se u saopštenju.

UNS je dodao da je službenik iz kabineta Vjose Osmani na ulazu u predsedništvo na albanskom tražio akreditacije za praćenje događaja, koje su novinari Medija centra nisu imali, jer su više puta u prethodnih godinu dana pokušali da podignu, ali su svaki put dobili odgovor „da službenik koji ih izdaje nije prisutan“.

„U proteklih godinu dana više puta smo pokušavali da podignemo svoje dvogodišnje akreditacije za koje smo zahtev podneli još početkom 2023. godine, a poslednji put smo to pokušali da uradimo jutros oko devet sati, ali nam je, kao i mnogo puta ranije, rečeno da službenik koji izdaje akreditacije nije tu i da ne možemo da ih preuzmemo“, naveli su iz Medija centra Čaglavica.

Direktor Medija centra Čaglavica Budimir Ničić ocenio je da je u pitanju ne samo diskriminacija srpskih medija, već i „očigledna zloupotreba moći službenika predsedništva Kosova“.

„Očekujem od predsednice Osmani da takve zloupotrebe osoblja sankcioniše i time pošalje poruku da se moraju poštovati principi pravde i jednakosti“, naveo je Ničić.

Medija centar Čaglavica obratiće se u vezi sa ovim slučajem kosovskom Ombudsmanu i Kancelariji poverenika za jezike na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari