Upozorenje GIM medijima mimo zakona 1Foto: FoNet/ Slobodan Miljević

Ukupno pet medija u Srbiji dobilo je upozorenje pred tužbu od kompanije GIM, ukoliko se ikada više budu njenim poslovanjem. Pored Danasa, tu su N1, nedeljnici NIN i Nedeljnik, i Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Niko od urednika pet medija neće zbog upozorenja iznetih u dopisu GIM-a prestati da se bavi aferom Krušik, smatrajući da dopis predstavlja pokušaj zastrašivanja medija.

Takođe, stručnjaci za pravo sa kojima smo razgovarali smatraju da zahtev GIM-a da se ne bavimo njihovim poslovanjem nema utemeljenje u zakonu, iako nam je iz advokatske kancelarije GIM predočeno da kršimo desetak međunarodnih i domaćih zakona, odajemo poslovne tajne kompanije ali i ugrožavamo bezbednost republike Srbije.

U brojnim zakonima koje su nam advokati privatne kompanije koja trguje naoružanjem naveli, citirali su odredbe koje se odnose na poslovnu tajnu, međutim, izostavili su one delove koji ističu da se poslovnom tajnom ne može smatrati nešto što ukazuje na kriminal, korupciju i kršenje zakona.

O ovome smo pokušali da razgovaramo sa advokatom Draganom Ninkovićem, koji je poslao dopise redakcijama u ime GIM-a. Nažalost, naši pokušaji su ostali bez uspeha.

Ninković se prekjuče nije javio Danasu iako smo njegovoj sekretarici ostavili kontakt, a juče se javio na mobilni, zahvalivši se na pozivu i kratko rekavši da je u gužvi i da ne može da razgovara. Pitanje koje smo uspeli da mu postavimo je bilo zašto u dopisu koje je poslao medijima pored odredbi o kršenju poslovne tajne nije naveo i one koje se odnose na dopuštenje da se poslovna tajna krši, ukoliko je to u javnom interesu, odnosno ako se otkrije korupcija ili neka druga kriminalna radnja.

Ninkovića smo želeli da pitamo i zbog čega u ime GIM-a optužuje medije da ugrožavaju bezbednost Republike Srbije, kada o tome treba da brinu državni organi.

Isto pitanje želeo je da mu postavi i urednik BIRN-a Slobodan Georgiev, takođe bezuspešno, jer mu Ninković nije odgovarao na pozive.

– Naravno da dopis neće uticati na naš rad. Mi pišemo o Krušiku i svim kompanijama vezanim za tu aferu. I ne nameravamo da odustanemo. Služimo narodu – poručio je Georgiev.

Pravna pomoć Danasu

Uz poruku „držite se“, advokat Jovica Todorović ponudio nam je besplatnu pravnu pomoć ukoliko GIM pokrene proces protiv nas.

– Bude li trebalo, Danas će, naravno pro bono, sa moje strane, i ne malog broja mojih kolega, pružiti svu pravnu i advokatsku pomoć – poručio je Todorović.

Ujedinjeni fantomi: Vlast nervozna zbog afera

Beograd – Primitivno i nadmeno obraćanje ministra prosvete Mladena Šarčevića novinarki televizije N1 Jeleni Mirković sramota je za Vladu i državu u kojoj čovek takvog rečnika i ponašanja upravlja resorom prosvete, saopštio je danas Pokret ujedinjenih fantoma. U saopštenju se navodi da je „Šarčevićevo brecanje zbog pitanja koje mu se ne sviđa, a zatim i kočijaško obraćanje novinarki agencije Fonet Vesni Vujić, samo jedan u nizu učestalih nipodaštavajućih nastupa najviših predstavnika vlasti prema medijima koji odbijaju da budu poslušnici i podrepaši Vučićeve kriminalne bulumente koja je okupirala državu“. Kako se navodi, „poslednjih nekoliko dana svedoci smo kampanje vlasti protiv nedeljnika NIN, dnevnog lista Danas i televizije N1 a opasna agresija na preostale slobodne medije je u usponu i to pokazuje da je vlast postala jako nervozna zbog afera koje se nagomilavaju i više ne mogu da se sakriju od javnosti“. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.