Štrajk u fabrici Eko-grafo-duga u Lapovu, koji je poceo 7. jula i kulminirao fizičkim nasrtajem direktora i vlasnika fabrike Ljubisava Kojića na predsednika štrajkačkog odbora i predstavnika sindikata „Nezavisnost“ Dejana Stankovića i zaključavanjem zaposlenih u fabričkom krugu, nastavljen je jer pregovori sindikata s direktorom nisu urodili plodom.

Štrajk u fabrici Eko-grafo-duga u Lapovu, koji je poceo 7. jula i kulminirao fizičkim nasrtajem direktora i vlasnika fabrike Ljubisava Kojića na predsednika štrajkačkog odbora i predstavnika sindikata „Nezavisnost“ Dejana Stankovića i zaključavanjem zaposlenih u fabričkom krugu, nastavljen je jer pregovori sindikata s direktorom nisu urodili plodom. Branislav Čanak, predsednik sindikata Nezavisnost kaže u razgovoru za Danas da su jučerašnji pregovori s vlasnikom fabrike bili „prilično poražavajući“.

Sindikat isplatio zarade

Dragan Vesić, sekretar Granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva „Nezavisnost“, rekao je za Danas da direktor fabrike Eko-grafo-duga svesno odugovlači pregovore sa štrajkačima. On je potvrdio da su juče radnicima koji su u štrajku isplaćene zarade iz fonda sindikata, čime je Kojiću nedvosmisleno stavljeno do znanja da će Nezavisnost učiniti sve kako bi se ostvarila prava zaposlenih. Vesić očekuje da bi pregovori sindikata i vlasnika fabrike mogli da budu nastavljeni u ponedeljak.

– Ljubisav Kojić ima ozbiljan problem s logikom, jer ne razume da je potpisao kolektivni ugovor koji mora da poštuje onako kako je propisano zakonom, a ne da ga primenjuje onako kako on želi. Kojić je predstavniku sindikata Nezavisnost i predsedniku štrajkačkog odbora Dejanu Stankoviću uručio upozorenje pred otkaz, što je protivzakonito i što potvrđuje da on ne poznaje zakonsku proceduru – objašnjava Čanak i tvrdi da je Kojić „nesposobni kapitalista koji ima novac, što je tužno“, da se „ponaša kao da je srednji vek tek počeo“, i naglašava da to nije retkost u Srbiji.
– On optužuje zaposlene da su neradnici i krivi ih zbog toga što mu firma loše stoji na tržištu, a pri tome nema komercijalno odeljenje, što je jedan od preduslova za uspešno poslovanje – ističe Čanak i dodaje da je Kojiću pokušao da „objasni da je zemlja okrugla“, ali da to nije dalo rezultata, tako da se u jučerašnjim pregovorima nije pronašlo rešenje . Ljubisav Kojić, vlasnik i direktor fabrike Eko-grafo-duga nije želeo da kaže da li će pregovori uskoro biti nastavljeni i da li očekuje da će doći do racionalnog rešenja trenutne situacije. On je odbio da komentariše i to da li je bilo napretka u pregovorima, uz obrazloženje da nema vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari