Upravni sud poništio odluku o doktoratu Siniše Malog 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Upravni sud je 14. juna doneo presudu kojom je poništeno rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog plagijat i predmet vraća nadležnom organu na ponovno odlučivanje, rečeno je Danasu u Upravnom sudu.

Odluka Upravnog suda danas je stigla na Univerzitet u Beogradu.

O tome je prema saznanjima našeg lista rektorka Ivanka Popović obavestila Prošireni rektorski kolegijum koji okuplja dekane fakulteta, direktora instituta i predsednike veća grupacija Univerziteta, na današnjoj sednici održanoj radi pripreme redovne sednice Senata.

O ovoj temi se nije diskutovalo, a rektorka je za Danas kratko rekla da će Univerzitet pažljivo razmotriti presudu i odgovoriti u skladu sa važećim propisima.

Šta piše u odluci Upravnog suda o poništavanju odluke o doktoratu Malog OVDE.

Da podsetimo, Senat Univerziteta u Beogradu jednoglasno je 12. decembra 2019. godine poništio diplomu doktora nauka ministru finansija Siniši Malom, na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku UB, koji je utvrdio da je njegova doktorska disertacija plagijat.

Mali je potom podneo žalbu Upravnom sudu protiv odluke Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. 

Takođe, posle pisanja Danasa izbacio je podatak iz biografije da je odbranio doktorsku disertaciju.

U međuvremenu više desetina univerzitetskih profesora podnelo je nadležnim organima Univerziteta u Beogradu žalbe na neakademsko ponašanje Milije Suknovića, dekana Fakulteta organizacionih nauka, Ondreja Jaška, mentora doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog, i članova Komisije za pregled i odbranu njegove disertacije – Dragana Đuričina, profesora Ekonomskog fakulteta i Slađane Barjaktarović Rakočević, vanredne profesorke FON-a.

Zbog neakademskog ponašanja prilikom odlučivanja o doktoratu Siniše Malog, aktuelnog ministra finansija, dekanu Fakulteta organizacionih nauka (FON) Miliji Suknoviću preti izricanje javne opomene zbog kršenja Kodeksa profesionalne etike, pisao je u jednom od istraživanja BIRN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.