Uragan Ajk prošao je proteklog vikenda gusto naseljenom obalom američke savezne države Teksas, donevši sa sobom snažne vetrove i veliki talas koji je poplavio kilometre obale i paralizovao Hjuston.

 Guverner Teksasa Rik Peri rekao je nakon udara Ajka da se „na sreću, nije dogodio najgori mogući scenario“ koji je ranije pronoziran. Uragan je došao do obala Teksasa snagom uragana druge kategorije i donoseći vetar brzine 175 kilometara na čas, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane. Usled udara uragana Ajk obustavljena je petina američke naftne proizvodnje.

Američki sekretar za nacionalnu bezbednost Majkl Čertof rekao je da postoje navodi o nekoliko nepotvrđenih smrtnih slučajeva kao posledice uragana. Grad Galveston na obali Teksasa na koji je direktno udario uragan Ajk i Hjuston nisu pogođeni snažno koliko se očekivalo, ali je šteta ipak značajna, a opasnost je i dalje prisutna, rekao je Čertof. Energetske kompanije Ekson mobajl“i „Valero enerdži“ saopštile su da su poslale timove u rafinerije da procene štetu nastalu u udaru uragana Ajk. Zvaničnici zaduženi za vanredno stanje rekli su da su velike poplave izgleda mimoišle veći deo Teksasa.

Predsednik SAD DžordžBuš rekao je da će vlada nadzirati cene goriva kako bi „osigurala da mušterije ne budu nasamarene“ i dodao da će proširiti izuzeća iz standarda ekološkog goriva kako bi se nadoknadila distribucija goriva ometena nevremenom. U Teksasu je zbog posledica uragana Ajk zatvoreno 14 rafinerija, dok se jedna rafinerija u Luizijani, zatvorena ranije ovog meseca zbog uragana Gustav, polako oporavlja. Zatvorene rafinerije su proizvodile 23 odsto goriva u SAD. Naftne kompanije su zatvorile gotovo sve naftne platforme u Meksičkom zalivu, a više od 98 odsto proizvodnje gasa je obustavljeno.

Očekuje se da će se vađenje nafte iz mora nastaviti čim pođe opasnost, kažu stručnjaci. Zbog šteta nastalih od uragana, mogući zahtevi za odštetu od osiguranja mogli bi da iznose između osam i 18 milijardi dolara. I pored toga Ajk nije naneo štetu kao uragan Katrina pre tri godine, posle čijeg udra je naneta šteta u iznosu od oko 80 milijardi dolara. Dok se kretao Teksasom ka severu, uragan Ajk oslabio je na nivo tropske oluje nosći vetrove brzine 95 kilometara na čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari