UST: Obavestili smo Vučića o lošim rešenjima u setu pravosudnih zakona 1foto FoNet Božidar Petrović

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je danas da su se obratili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i obavestilo ga o pojedinim lošim rešenjima predviđenim nacrtima pet pravosudnih zakona, o kojima je u toku javna rasprava, kao i o spornoj procedure njihove izrade.

Kao strukovno udruženje sudija, tužilaca i sudijskih i tužilačkih pomoćnika, iz protesta smo odbili da učestvujemo u javnoj raspravi, jer nijedan od naših predloga za poboljšanje radnih verzija zakona nije usvojen, a rasprava je počela formalno 13. decembra, tek nakon pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije, koja je i 2018. dala pozitivno mišljenje na suprotna ustavna rešenja, dodaje se u saopštenju.

Predsedniku Srbije ukazali smo da su pojedine zakonske odredbe suprotne usvojenim ustavnim amandmanima i Ustavu Srbije, što će u narednom periodu dovesti do intervencije Ustavnog suda i
njihove kasacije, navodi se.

Nisu sva rešenja loša, ukazuje UST, pozdravljajući izbor sudija i javnih tužilaca u savetima, ukidanje probnog mandata, ali ne i zakonske odredbe kojima se razgrađuje hijerarhijsko uređenje javnog tužilaštva što će dovesti do neujednačenosti postupanja i nepovredivosti odluka, a što su samo neki od ključnih zahteva u okrivu pregovora sa EU za Poglavlje 23.

Obavestili smo predsednika Republike da nacrte pravosudnih zakona nisu pisali oni koji će ih primenjivati u svakodnevnoj praksi, već ljudi koji godinama nisu ušli u sudnicu, nisu izašli na uviđaj i ne znaju probleme građana, niti probleme na terenu, a za nekoliko godina idu u penziju, ističu u UST.

Pored niza drugih zamerki kada je u pitanju izrada predloženih rešenja sa kojima smo upoznali predsednika, posebno smo naglasili da su predložena rešenja poslata međunarodnom telu na ocenu pre rasprave i ocene u domaćoj stručnoj javnosti, čime je izigrano ne samo poverenje predstavnika struke, već na prvom mestu građana Srbije u čijem bi interesu trebalo da se reformiše pravosuđe, zaključuje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari