Užičani traže Program zaštite životne sredine, zakon kaže da se čeka avgust 1Đetinja/Foto: Ana Milošević/Danas

Užički „Libergraf“ podneo je 18. marta gradskoj vlasti peticiju sa potpisima 1.620 građana koji zahtevaju da se što skorije izradi i usvoji Lokalni program zaštite životne sredine. Kako su najavili, ukoliko u roku od dve nedelje, odnosno do 1. aprila, ne dobiju odgovor, potpisani građani će pronaći „adekvatan način“ da izraze svoje nezadovoljstvo.

Potpisi su na štandovima na užičkim ulicama prikupljani sedam dana, od 11. do 17. marta, a iz „Libergrafa“ poručuju da je njihov zahtev posebno važan ako se zna da Užice trenutno nema važeći planski dokument u oblasti zaštite životne sredine, kao i da je Lokalni ekološki akcioni plan prestao da važi 2016. godine.

– Reka Đetinja koja protiče kroz grad služi kao kanalizacioni kolektor i u nju se, bez ikakvog tretmana, ispuštaju sve otpadne vode. Prekomerno zagađenje vazduha posebno je izraženo tokom zimskih meseci, kada preko 18.000 individualnih ložišta i nekoliko većih kotlarnica, nekontrolisano i bez tretmana, u vazduh ispusti velike količine produkata sagorevanja čvrstog goriva, navodi Vladan Sinđić ispred Libergrafa, koji je bio inicijator prikupljanja potpisa za peticiju.

Njeni potpisnici podsećaju i da je problem snabdevanja grada pijaćom vodom iz 2013. godine, do kog je došlo zbog zagađenja akumulacije Vrutci cijanobakterijama, rešen dogradnjom i modernizacijom fabrike za preradu vode, ali navode da na polju zaštite i sanacije akumulacije, koja se i dalje koristi za vodosnabdevanje, nije urađeno ništa.

Užičani traže Program zaštite životne sredine, zakon kaže da se čeka avgust 2
Jedan od „Libergraf“ štandova/Foto: Ana Milošević/Danas

-Svedoci smo da se Grad Užice dugi niz godina susreće sa ozbiljnim problemima na skoro svim poljima zaštite životne sredine. Nepostojanje javne politike u ovoj oblasti na lokalnom nivou dovodi u pitanje i ispunjenost ustavnog prava građana na zdravu životnu sredinu i informisanost o njenom stanju, naglašava Sinđić.

Užičani traže Program zaštite životne sredine, zakon kaže da se čeka avgust 3
Vladan Sinđić/Foto: Ana Milošević/Danas

Iz tog razloga, potpisnici peticije traže usvajanje Lokalnog programa zaštite životne sredine, koji bi bio krovni dokument u toj oblasti na lokalnom nivou. Njim bi se, na osnovu procene stanja i utvrđivanjem problema i prioriteta, definisale aktivnosti za narednih deset godina.

Svoj stav o neophodnosti izrade i usvajanja Lokalnog programa zaštite životne sredine, građani su iskazali i na dva puta održanim javnim konsultacijama, u kojima je, između ostalog učestvovala i dr Olivera Janjić, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje u Užicu, koja ocenjuje da je svaka inicijativa na ovu temu dobrodošla.

-Svaka inicijativa doprinosi jačanju svesti građana. Kad odete u Mađarsku, tražite kantu u koju ćete baciti papirić. Kad se vratite u Srbiju, bacite ga kroz prozor kola. To je ono što moramo promeniti, kaže za Danas dr Janjić, navodeći kao jedan od najvećih problema u Užicu u ovoj oblasti, zagađenje vazduha.

-Situacija je sada značajno bolja nego pre, ali su svakako potrebne dodatne aktivnosti. Nipošto ne treba zaboraviti ni zaštitu vodenih resursa, koji su među najvažnijima, naglašava dr Janjić.

Dr Bogdan Damnjanović, lekar Dečijeg dispanzera pri užičkom Domu zdravlja, takođe učesnih javnih konsultacija, ističe da je broj dece koja se inhaliraju u zimskom, ali i prolećnom periodu evidentno povećan, ali delimično vidi rešenje za taj problem.

-Zakoni postoje, samo se ne sprovode. Znamo koliko puta smo u toku zime videli da gore kontejneri, kao i da niko nije kažnjen zbog toga, kaže dr Damnjanović.

Užičani traže Program zaštite životne sredine, zakon kaže da se čeka avgust 4
Vazduh zimi u Užicu/Foto: Ana Milošević/Danas

Ipak, iako su na javnim konsultacijama građani i stručnjaci bili jedinstveni u stavu da se užička priroda može bolje čuvati, Vladan Sinđić ispred Libergrafa kaže da su ti skupovi ujedno bili i prilika da naslute da njihova inicijativa neće biti prihvaćena.

-Očigledno je da pokušavaju da pronađu model kako da to ne urade. Objašnjavaju da rade Plan razvoja Grada, u okviru koga će poseban deo biti posvećen zaštiti životne sredine. Mi smatramo da jedno drugo ne isključuje i da te dve stvari mogu da se rade paralelno, izričit je Sinđić, koji naglašava da potpisnici peticije ne očekuju da Lokalni program bude završen do 1. aprila, ali da bi do tog datuma lokalna samouprava trebalo da predloži jasan plan izrade Programa i dobru volju da se njim bavi.

Ukoliko se to ne dogodi, iz Libergrafa kažu da će iskoristiti svoja ustavna i zakonska prava na slobodu okupljanja, slobodu udruživanja i slobodu govora i pronaći adekvatan način da izraze nezadovoljstvo odlukom nadležnih.

Da su pretpostavke koje je Sinđić izneo tačne, na neki način potvrđuje i Svetlana Drakul, rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine.

-Kada bismo to uradili pre usvajanja Plana razvoja Grada, to bi bilo protivzakonito, jer iz Plana razvoja, kao krovnog dokumenta proizilaze sektorske strategije i programi. Ne može se ići hijerarhijski odozdo ka gore, jer se upravo Zakonom o planskom sistemu to izbegava, rekla je za Danas Svetlana Drakul.

Užičani traže Program zaštite životne sredine, zakon kaže da se čeka avgust 5
Nada Jovičić/Foto:Grad Užice

Nada Jovičić, gradska većnica za zaštitu životne sredine, takođe naglašava da se nijedan dokument javne politike, ne može donositi bez krovnog dokumenta, odnosno Plana razvoja Grada Užica.

-Ako su, primera radi, u pitanju planovi na lokalnom nivou, kao što je Plan kvaliteta vazduha, to nije sporno, mi ga imamo i kada istekne, biće izrađen novi. Ipak, dok ne bude usvojen Plan razvoja, nijedna lokalna strategija, kao ni taj predloženi Program, ne mogu biti usvojeni, jer neće biti validni. Sve se priprema, ali usvajanje mora da sačeka. To smo Libergrafu sugerisali u više navrata, kaže Jovičić, koja smatra da potpisnici peticije nemaju razlog za nezadovoljstvo, jer se „zakonske procedure moraju poštovati“.

Ipak, Vladan Sinđić, iz Građanske čitaonice „Libergraf“ naglašava da Zakon o zaštiti životne sredine kaže da lokalne samouprave programe u ovoj oblasti izrađuju u skladu sa Nacionalnim programom, kao i da taj zakon „ne razmatra plan razvoja gradova“.

-Ovde se radi o obavezama lokalne samouprave koje proizilaze iz Zakona o zaštiti životne sredine, a ne o planskom sistemu. Sutra možemo doći u situaciju da se u Planu razvoja grada kaže da želimo da se razvijamo u pravcu teške metalurgije i kopanja nikla u Mokroj Gori, pa da sa tim usklade i Program o zaštiti životne sredine. To je apsurd, naglašava Sinđić za Danas.

Inače, nadležni kažu da bi Plan razvoja grada trebalo da bude usvojen do avgusta, a trenutno se stiglo do polovine njegove izrade.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari