Užičanke koje ruše predrasude o muškim i ženskim zanimanjima 1Sa izložbe "Žena može sve"/Foto N. K.

Jedna je šumarka i koristi motornu testeru. Druga barata satarom u mesari. Treća je molerka, a četvrta upravlja velikom građevinskom mašinom. Osim njih, Užice ima i žene koje popravljaju satove, voze autobus, rade u berbernicama, koje su fotografkinje, auto-mehaničarke i stolarke.

One su prikazane na deset fotografija na izložbi „Žena može sve“, autorke Vesne Živanović, učiteljice iz Užica i fotografkinje, a otvorena je u ovdašnjem Gradskom kulturnom centru, podvodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

„Žene koje sam fotografisala ne misle da se bave isključivo muškim poslovima i kažu da se izgubila granica između muških i ženskih poslova“, kaže za Danas autorka izložbe.

„Takvih žena nema mnogo u Užicu i okolini, ali uspeli smo da ih pronađemo“, kaže naša sagovornica.

Te poslove, dodaje, one obavljaju veoma profesionalno i s ljubavlju.

Užičanke koje ruše predrasude o muškim i ženskim zanimanjima 2
Vesna Živanović, autorka postavke/ Foto: N. Kovačević

„Neke od njih su mi rekle da, zbog teškog vremena i krize, nisu imale izbora pa su odlučile da se bave upravo tim zanimanjima, koja nisu nimalo laka“, kaže za Danas autorka postavke Vesna Živanović.

Citirajući Ivu Andrića da „žena stoji kao kapija na izlazu i ulazu ovog sveta“, Mirjana Radivojčević, predsednica Saveta za rodnu ravopravnost i pomoćnica gradonačelnice Užica, navela je da su „žene sa tog mesta i kroz istoriju, mnogo naučile, istrajavajući u borbi za ravnopravnost i jednake šanse“.

Užičanke koje ruše predrasude o muškim i ženskim zanimanjima 3
Sa izložbe/Foto N. K

Navodeći da je njihov položaj danas lakši, nego početkom prošlog veka kada su se borile da svoj društveni status izjednače sa muškarcima“, ona je ocenila „da to nije dovoljno“.

„U današnjem, modernom svetu još uvek se borimo sa stereotipima i predrasudama. Od žena se danas očekuje mnogo – da rade i doprinose kućnom budžetu, da se brinu o porodici, kući i deci”, poručila je Radivojčević.

Žene danas, kazala je, žele da budu ekonomski i socijalno nezavisne i uspešne, što zahteva ogromnu snagu i posvećenost.

Užičanke koje ruše predrasude o muškim i ženskim zanimanjima 4
Foto N. K.

„Sve više je žena koje se bave, po mišljenju mnogih, muškim poslovima. Zbog toga je ova izložba posvećena ženama koje su se usudile da dokažu da mogu da budu ravnopravne i, neretko, uspešnije od muških kolega“, poručila je Radivojčević, otvarajući izložbu.

Postavku, koja se može pogledati narednih desetak dana, priredio je Savet za rodnu ravopravnost Užica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari