Užice: Građani izbacili sedam i po tona kabastog otpada 1Kontejneri za kabasti otpad, foto: Miloš Radojević

U Užicu su prvi put, na 20 lokacija u gradskom jezgru, postavljeni kontejneri za kabasti otpad, dok će užička sela u projekat biti uključena početkom sledeće godine.

Kontejnere u kojima je posle prvog postavljanja bilo oko sedam i po tona kabastog otpada, dovozi, a zatim u Reciklažnom dvorištu u Regionalnom centru za upravljanje otpadom, prazni užički „Bioktoš“.

„Analiza je pokazala da je od otpada ostavljenog u kontejnerima oko 70 odsto bio zaista kabasti, dok je 30 spadalo u „greške“, odnosno bilo je granja, pepela, građevinskog šuta, ambalažnog i druge vrste otpada, kaže Miloš Radojević, menadžer  BWL projekta u okviru koga se i uvodi novi način upravljanja kabastim otpadom.

Projekat “Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom, na teritoriji gradova Užice i Tuzle (BWL), čiji je nosilac Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko”, počeo je u martu, a završiće se u avgustu naredne godine. Ukupna vrednost projekta, koji kofinansira Evropska unija, je preko 576.000 evra, od kojih je za Užice opredeljeno oko 277.000 evra.

„Ovo je bio prvi korak i nisu bili svi kontejneri puni, ali suština je u ograničavanju vremena i mesta za odlaganje kabastog otpada. To će uglavnom biti poslednji vikend u mesecu, ali ne možemo da garantujemo da će „Bioktoš“ uvek moći u petak da postavi, a u nedelju da skloni kontejnere. U svakom slučaju, to su četiri ili pet dana krajem svakog meseca. Neće biti menjanja termina i lokacija, kako bismo oslobodili ljude razmišljanja o mestu i vremenu. Ako se napuni posle dan ili dva, on se nosi i donosi sledeći“, objašnjava Radojević.

Užice: Građani izbacili sedam i po tona kabastog otpada 2
Miloš Radojević, foto: Ana Milošević

Procenat greške i to što kontejneri nisu bili puni govori da sistem još nije uhodan.

„To je bio prvi, probni vikend. Ne možemo čekati, moramo raditi. To se odnosi na nas i sve druge gradske strukture, koje nisu deo projekta, poput komunalne policije i inspekcijskih službi. Otpad je samo jedan od problema koji ljudi imaju, ne možemo očekivati da svima bude prioritet kao nama.“

Dosadašnji sistem „iznesite otpad kad i gde želite“ nije funkcionisao u gradu sa više od 50.000 stanovnika.

„Šest komunalnih preduzeća ne bi moglo sve da opsluži ako nemate nikakvu predstavu kad i gde će se pojaviti nečiji kauč, koji mu više nije potreban“, kaže Radojević.

Meštani užičkih sela će kabasti otpad moći da odlože u kontejnere za tu namenu početkom naredne godine, na 22 lokacije. Biće postavljani četiri puta godišnje, na svaka tri meseca, na sedam dana, od ponedeljka do nedelje, u centru sela.

Sela će biti podeljena na dve grupe, pa će prva u novi sistem biti uključena već od januara, a druga od marta.

Informisanje, ne kažnjavanje građana

„Upućujemo apel gradskoj upravi da uključi sve resorne službe koje mogu da doprinesu. Imaćemo još najmanje šest meseci za uhodavanje sistema. Za to vreme ne moramo nužno i ne treba da kažnjavamo građane, već da ih informišemo“, ističe Radojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari