Užički Vodovod: Član Gradskog odbora SNS umesto sindikalca 1Foto: Ana Milošević/Danas

Zoran Vučković, radnik užičkog Vodovoda koji je od Sindikata Sloga zatražio zaštitu zbog, kako kaže, neosnovanog premeštaja na lošiju poziciju, sumnja da mu se to dogodilo radi stranačkog zapošljavanja člana Srpske napredne stranke. Rukovodstvo JKP „Vodovod“ demantuje tu tvrdnju.

Zoran Vučković, u užičkom Vodovodu je zaposlen već 37 godina, a kako kaže jedan je od radnika kojima su često upućivane pohvale zbog marljivog rada.

Naglašava da je stekao sve potrebne sertifikate za upravljanje raznim vozilima, a poslednjih godinu i po dana radio je na poziciji vozača specijalnog vozila na kanalizaciji. Njegovo radno vreme bilo je od 7 do 19 časova.

-Dešavalo se da radim i po 24 sata. Posao nije lak, reč je o vozilu od 25 tona, pritisak je ogroman, odgovornost velika. Na svakih šest meseci sam išao na lekarski pregled po uverenje da mogu to da radim, kaže Vučković.

Užički Vodovod: Član Gradskog odbora SNS umesto sindikalca 2
Zoran Vučković, Foto: Ana Milošević/Danas

On ističe da je zbog teških uslova rada, sa još deset kolega odlučio da pristupi Sindikatu Sloga, ali da je tada počeo da oseća sve veći pritisak od nadređenih.

-Dešavalo se da odem kući uveče i da me pozovu da se vratim i radim još pet, šest sati, jer nema dovoljno vozača. Kada nisam mogao da izdržim kažnjen sam odbijanjem 20 odsto od plate, kaže ovaj radnik užičkog Vodovoda i dodaje da je ta kazna ubrzo povučena, jer „nije bila pravno održiva“.

Krajem januara, kaže Vučković, zbog umora je bio prinuđen da odbije naknadni dolazak na posao, a već 1. februara dobio je rešenje da je premešten na mesto rukovaoca izvorišta u sektoru za proizvodnju i kontrolu vode u Vrelima, čime mu je koeficijent osnovne zarade umanjen sa 2,21 na 2.

-Nisam dobio nikakvo objašnjenje. Na moje dosadašnje mesto postavljen je član Srpske napredne stranke, za koga znam da nema lekarsko uverenje niti stručnost za tako zahtevan posao, kaže Zoran Vučković za Danas.

On napominje da nije član nijedne stranke, ali da je od kolega saznao da se u slučaj umešala politika.

-Pouzdano znam da Dalibor Stanojević, koji je dugogodišnji član Srpske napredne stranke, nije stručan da obavlja posao koji sam radio i da ne može imati lekarsko uverenje koje je potrebno za tu poziciju. Imam još nekoliko godina do penzije i neću da trpim nepravdu, ističe Vučković.

Užički Vodovod: Član Gradskog odbora SNS umesto sindikalca 3
Glišo Vidović, Foto: Ana Milošević/Danas

Glišo Vidović, predsednik Sindikata Sloga u Užicu, kaže da je odluka rukovodstva o premeštaju i novom zapošljavanju pravno neodrživa, jer Aneks ugovora kojim je regulisan nema obrazloženje.

-Navodi se samo da je reč o volji direktora, koji ima pravo da premesti zaposlenog. Saznali smo i da novozaposleni nema odgovarajuću stručnu spremu i lekarsko uverenje za posao koji treba da obavlja. On je u Gradskom odboru SNS-a, a ovo je mali grad i znamo da će na sledećem izboru biti postavljen i za predsednika Saveta mesne zajednice Ljubanje, kaže Vidović.

On ističe da ovu situaciju vidi i kao udar na Sindikat Sloga, koji je u prethodnom periodu podneo 11 tužbi zbog uskraćivanja prava zaposlenima, među kojima je i Zoran Vučković, od strane JKP Vodovod.

Užički Vodovod: Član Gradskog odbora SNS umesto sindikalca 4
Duško Ljujić, Foto: Ana Milošević/Danas

Sa druge strane, direktor užičkog Vodovoda, Duško Ljujić izričito demantuje da je reč o stranačkom zapošljavanju.

-Zbog organizacije posla, Zoran Vučković je premešten na drugo radno mesto koje više odgovara njegovim kvalifikacijama, jer je on po struci mašinski tehničar. Vozača tražimo već pola godine, a novozaposleni čovek ima lekarsko uverenje i stručan je, rekao je Ljujić za Danas.

Isti odgovor dobili smo i od Dalibora Stanojevića, koji kaže da će sve biti jasnije posle suđenja.

-Za sada, želim samo da demantujem sve što tvrde Glišo Vidović i Zoran Vučković, rekao je Stanojević za Danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari