Vacić dve godine nedodirljiv za srpsko pravosuđe 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Predsednik Srpske desnice Miša Vacić početkom novembra zapretio je potpredsednici Stranke slobode i pravde Mariniki Tepić rečima „Marinika, shvati, nećemo stati“, prethodno je „poručio“ gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću da će završiti u Drini, a Srbima u Bujanovcu koji učestvuju u vlasti sa Albancima pretio je proterivanjem.

Pre dve godine preko Fejsbuka je politikologa Vuka Velebita poslao „pod mač“. Vacić nije odgovarao ni zbog jedne od ovih pretnji a sagovornici Danasa koji su se našli na meti njegovih poruka veruju da neće ni u budućnosti.

Nebojša Zelenović i Vuk Velebit ističu za Danas da se ne plaše, ali i da se ne osećaju bezbedno. Kako dodaju, očekuju da narednih meseci, kako se bliže izbori, bude sve više nasilnih poruka jer institucije ne rade svoj posao.

– Miša Vacić nije opasan, opasan je Vučić i kriminalci koje koristi po Srbiji da zaplaši ljude i demonstrira silu. Očekujem da bude sve gore i gore jer je i sada svakim danom sve gore – ističe Zelenović.

Tokom osnivanja odbora Srpske desnice u Šapcu Miša Vacić je poručio Zelenoviću – „pakuj se, došao sam da te proteram, sa Šapčanima u zatvor u Sremsku Mitrovicu, a mi da uđemo… Ma napravićemo u Šapcu zatvor jedan da ga izložimo i da ga gledamo i da ga pljujemo… Ovde u Šapcu su se skoncentrisale snage da im zadaju završni udarac, da ih gurnemo niz Cer dole u srpsku Drinu i podavimo, tako ćemo i sa Zelenovićem i njegovim kriminalcima“.

Nakon ovih pretnji mediji su preneli da je Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu pokrenulo predistražni postupak, a Zelenović kaže da je dao izjavu u policiji međutim, kako dodaje, ne očekuje epilog.

– Ja sam dao izjavu u policiji ali ne očekujem nikakav epilog zato što se ništa nije desilo ni za prethodne prijave. Ništa se nije desilo povodom prijave protiv narodnog poslanika Srpske napredne stranke Bobana Birmančevića, koji je zloupotrebio službeni položaj tokom poplava, falsifikovao pečat, napravio štetu od pola miliona evra. Ništa se nije desilo ni nakon što je ove godine upao čovek na moje radno mesto, prestrašio zaposlene, pretio meni i moje porodici, govorio da će otići kod mojih roditelja. Taj čovek danas slobodno šeta ulicom i smeje mi se u lice – kaže Zelenović.

Politikolog Vuk Velebit slično razmišlja kao Nebojša Zelenović. On objašnjava za Danas da je tokom 2017. godine primio desetak pretnji smrću među kojima je bila i pretnja Miše Vacića.

– U periodu tokom protesta 2017, kada sam u javnosti bio označen kao jedan od organizatora, iako ti protesti nisu imali organizatore, bio sam na meti različitih botova, ekstremista preko stranice koja se zvala Narod protiv obojene revolucije. Tada mi je i na Fejsbuku stigla pretnja sa profila Miše Vacića da treba da idem pod mač. Podneo sam desetak prijava, za neke od njih sam dobio rešenja iz tužilaštva da je postignut sporazum o nagodbi, ali konkretno za prijavu protiv Miše Vacića nikada nisam dobio odgovor – ističe Velebit.

Sagovornik Danasa objašnjava kako je početkom godine izgledao slučajan susret sa Vacićem.

– Ušao sam u jedan lokal u kome je već sedeo Miša Vacić. Kada sam ušao, video sam preteće poglede. Obavestio sam o tome inspektora sa kojim sam pričao i povodom ostalih pretnji, ali nikakvu prijavu nisam podneo jer tu nije bilo osnova za krivično delo. Ne plašim se, ali ne osećam se bezbedno jer institucije ne rade svoj posao. Vacić zna da neće odgovarati, a kako se budu bližili izbori očekujem sve češće i sve nasilnije akcije srpske desnice. Miši Vaciću se šalje poruka iz institucija da možete da radite šta hoćete i da vas niko neće dirati – zaključuje Velebit.

Dnevni list Danas juče nije dobio odgovor iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal šta se dešava sa prijavom protiv Miše Vacića za pretnje Vuku Velebitu na Fejsbuku.

Za većinu pretećih poruka Miša Vacić je imao opravdanje. Povodom reči upućenih Mariniki Tepić „Marinika shvati nećemo stati“ kazao je za N1 da je mislio da neće stati sa osnivanjem lokalnih odbora Srpske desnice, dok je za svoj govor u Šapcu, kada je spomenuo davljenje u Drini Zelenovića, kazao da je želeo da poruči da će se udaviti na izborima, ne u reci. Vacić je takođe rekao da nije pretio proterivanjem u Bujanovcu.

Zelenović: Građani se pitaju

„Naš odgovor na sve pretnje jeste da pokažemo da može normalno da se radi. Imaćemo 8. decembra referendum u Šapcu na kome će građani moći da odluče sami kako će se trošiti njihov novac. Hoćemo da cela Srbija vidi da je moguće da se građani pitaju. A za to nam trebaju pošteni izbori da pokažemo da je moguće pristojno živeti i raditi.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari