Vagoni u kojima se bebe čuvaju, ali i napuštaju 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Za pet godina, u ovim vagonima ostavljeno je oko 20 beba. Listovi Pravda i Vreme pišu još i o poseti Evropi američke novinarke Doroti Tomson, ali i o najmodernijem zatvoru na svetu.

Već pet godina u Australiji postoje specijalni vagoni za odojčad, prenosi list Vreme.  Ti vagoni su u potpunosti opremljeni za bebe putnike. Dadilje se brinu o njima, umesto sedišta u vagonu su kolevke, a tu su i igračke i cucle. Primedbi na rad nije bilo.

Vagoni u kojima se bebe čuvaju, ali i napuštaju 2

Međutim, desilo se nešto što niko nije očekivao. Za pet godina, u ovim vagonima ostavljeno je oko dvadeset mališana koje niko više nije tražio. Direkcija je morala da ih preda humanim ustanovama na dalju negu.

Čitaoci lista Vreme podelili su zapažanja i zamerke sa ovom redakcijom.

Prvi čitalac primetio je da se spomenik Kneza Mihaila treba očistiti. Kako on napominje, mnogi stranca sa divljenjem ga posmatraju hvaleći majstorsku izradu spomenika. Ipak, on se retko pere i čisti. Po čitaočevom mišljenju o ovome treba povesti računa, jer direktno utiče na ugled grada Beograda.

Magarci na skopskom korzou problem su za drugog čitaoca Vremena. On kaže daje Skoplje najveći i najnapredniji grad na jugu. Ali, uveče dok Skopljanci šetaju korzoom , seljaci poteraju magarce među šetače. Magarci njaču i muvaju ljude njuškama, dok stranci ne mogu da se nagledaju magaraca i šetača na korzou.

 Mis Doroti Tomson, čuvena američka novinarka doputovala je u Evropu, prenosi Vreme. Pored Pariza, posetiće i London kako bi kao politički reporter lično izvidila kako se stvari razvijaju. Njeni svakodnevni komentari o svetskim događajima, u novinama „Njujork Herald Tribjun“, ali i ostalim listovima učinili su je jednom od najboljih novinara u SAD.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U Parizu postoji najkraća ulica na svetu, prenosi list Pravda. To je ulica De Degre, koja spaja ulicu De Kleri i ulicu Boregar. Sa obe strane ove ulice se nalazi po jedna kuća, a kako se ni na jednoj ne nalazi broj, ne zna se sa koje strane ulica počinje. Kroz ovu ulicu kola ne mogu da prođu jer se ona sastoji 13 stepenika, te nosi epitet najčudnije ulice Pariza.

Vagoni u kojima se bebe čuvaju, ali i napuštaju 3

Čitalac Pravde, pohvalio se apotekarem kojim se „ponosi“ čitava Drinska banovina. Kaže čitalac da je on veliki gospodin, otmen, gord, drži se na visini i neće sa bilo kim da razgovara. Ali, ako žiteljima ovog mesta noću zatreba neki lek, bolje da se strpe i sačekaju do ujutru.

Apotekar će se u toj situaciji naljutiti, izgrditi mušteriju  i naplatiti malo više. Pored standardne cene leka, mora se platiti i 10 dinara za „noćnu taksu“. Čitalac kaže da meštani ne bi dozvolili da se ovaj apotekar odseli, jer ko zna kakav bi bio neki drugi.

Podiže se najveća i najmodernija tamnica svetu, prenosi Pravda. Američke vlasti vode upornu borbu protiv kriminala, a kako se broj prestupnika toliko povećao postojeći zatvori su prepuni. Zato je savezna država Pensilvanija odlučila da izgradi novi i moderni zatvor. On će primati najopasnije zločince, a biće tako izgrađen da će bekstvo biti gotovo nemoguće.

Zgrade zatvora podići će se na bregu Gretna, a oko njih će se povlačiti visoki i debeli zidovi. Najokoreliji zločinci biće u tamnicama pod zemljom. U zatvoru će biti montirano i „električno oko“, pomoću kog će se kontrolisati svaki pokret u ćeliji.

-Iz ovog zatvora, moći će da izađe samo samo onaj robijaš koji je do kraja izdržao kaznu, izjavio je inženjer Horvbostet.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari