Vanredna situacija u 15 opština 1Foto:FoNet AP

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na Kopaoniku da će Vlada Srbije zbog poplava koje su pogodile zapadnu Srbiju proglasiti stanje elementarne nepogode. On je naglasio da će Vlada doneti uredbe i podzakonske akte o pomoći oštećenima u poplavama i da će biti omogućena pomoć za sanaciju stambenih, ali i pomoćnih objekata i poljoprivrednih oranica, kao i da će biti nadoknađena gotovo sva šteta. Vučić je istakao da razmere poplava nisu ni blizu onima koje su zahvatile Srbiju 2014. godine.

Prema zvaničnim podacima MUP Srbije, vanredna situacija je proglašena u 15 opština, a do sada je evakuisano 154 ljudi.

„Usled padavina i izlivanja bujičnih vodotokova vanredne situacije su proglašene na teritoriji Čačka, Novog Pazara, Kraljeva, Arilja, Lučana, Topole, Požege, Bajine Bašte, Ivanjice, Raške, Ljiga, Rače i na delu teritorije opština Kosjerić (Seča Reka, Godečevo i Makovište), Prijepolje (MZ Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine) i Trstenika“, navodi se u saopštenju MUP-a. Kako kažu u MUP-u, do sada su evakuisane 154 osobe, a u poplavljenim opštinama su trenutno angažovani pripadnici Sektora za vanredne situacije, policije, Vojske i Crvenog krsta.

„Poplavljeno je oko 710 domaćinstava, od toga najviše u Kraljevu – 360, Čačku – 150, Novom Pazaru – 70, Požegi – 35“, podaci su kojim raspolaže policija.

Iz policije navode da je zbog izlivanja reke Čemernice s leve i desne strane ugroženo oko 500 domaćinstava u okolini Čačka. Izveštaj MUP-a kaže i da je vodostaj reke Kolubare u opadanju na teritoriji opštine Obrenovac, da je u Poljanama 30 domaćinstava potopljeno, a da objekti nisu ugroženi. U Ljigu su zbog velikih kiša pokrenuta stara klizišta i pokrenuta nova, a u gornjem slivu reke Ljig pritoke su pričinile velike štete na lokalnim putevima.

„Zbog teškog snega u mnogim naseljima u okolini Sjenice došlo je do kvarova na visokonaponskoj, dalekovodnoj mreži zbog padanja stubova i kidanja kablova. Problema sa strujom imaju i meštani nekoliko naselja u okolini Prijepolja, Nove Varoši, Priboja“, navode iz policije.

Iz MUP-a poručuju da se redovno prati hidrometeorološka situacija na teritoriji cele zemlje, da će se sve aktivnosti prilagoditi novonastaloj situaciji na terenu i da se intenzivno radi na praćenju nivoa Zapadne Morave.

Prema rečima Radoice Kočovića, načelnika Sektora za vanredne situacije u Kraljevu, vodostaj Zapadne Morave niži je za desetak centimetara u odnosu na najviši nivo od prethodne noći, ali je 270 kuća u naselju Grdica kod Kraljeva i dalje pod vodom.

On je istakao da voda nije prodrla u sve objekte, jer su nekima poplavljeni samo temelji, ali da je većina kuća poplavljena do nivoa ulaznih vrata, a neke i mnogo više od toga.

– Tokom noći samo iz ovog naselja pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su oko 400 ljudi, a njih oko stotinu nije želelo da napusti svoje domove i trenutno se nalaze na spratovima svojih kuća – rekao je Kočović.


Nikodijević: U Obrenovcu nije dramatično

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević je u Obrenovcu rekao da situacija u ovom gradu nije dramatična, i da je vodostaj Kolubare i Peštana u opadanju. On je na sednici Štaba za vanredne situacije u Obrenovcu naglasio da je zbog poplava koje su bile 2014. godine taj grad veoma osetljiv, jer su ljudi u strahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari