Zamenik američkog državnog sekretara Džon Negroponte apelovao je prilikom posete Pakistanu na predsednika Perveza Mušarafa da ukine vanredno stanje i oslobodi iz pritvora svoje protivnike, u cilju održavanja poštenih, slobodnih i regularnih parlamentarnih izbora zakazanih za 9. januar.

Zamenik američkog državnog sekretara Džon Negroponte apelovao je prilikom posete Pakistanu na predsednika Perveza Mušarafa da ukine vanredno stanje i oslobodi iz pritvora svoje protivnike, u cilju održavanja poštenih, slobodnih i regularnih parlamentarnih izbora zakazanih za 9. januar. Tom prilikom on je takođe pozvao predsednika Pakistana da se odrekne položaja vrhovnog vojnog zapovednika i istakao da je „vanredno stanje nespojivo sa slobodnim izborima“.
„Nedavne političke akcije protiv demonstranata u Pakistanu, potpuna kontrola medija, te hapšenja političkih lidera i boraca za ljudska prava, jesu u suprotnosti s reformama koje su započete u proteklih nekoliko godina“, ocenio je Negroponte. Ipak, visoki izaslanik SAD izrekao je pohvale na račun Mušarafa, nazvavši ga „dragocenim saveznikom u borbi protiv terora“ i podržao odluku pakistanskog predsednika o raspisivanju izbora.
Izvor blizak predsedniku Pakistana istakli su da je Mušaraf rekao Negroponteu da će ustav biti vraćen na snagu tek kada se ponovo uspostave zakon i red. „Naš predsednik je objasnio visokom izaslaniku SAD da je vanredno stanje proglašeno u cilju efikasnije borbe protiv ekstremista“, naveo je neimenovani Mušarafov saradnik.
Zamenik američkog državnog sekretara nije naveo s kakvim posledicama bi se vlasti u Islamabadu mogle suočiti ukoliko pakistanski predsednik i dalje bude odbijao da vrati građanske slobode. Ali, pojedini zvaničnici SAD ističu da postoji mogućnost da će se ta država umanjiti pomoć Pakistanu. Prilikom posete Pakistanu Negroponte je telefonskim putem razgovarao s bivšom premijerkom Benazir Buto, kojoj je nedavno ukinut kućni pritvor, kako bi apelovao na nju da nastavi pregovore o podeli vlasti s Mušarafom. „Ako dve strane preduzmu mere u cilju uspostavljanja dijaloga o pomirenju, smatramo da bi to bilo pozitivno“, rekao je američki diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari