Kako se pisalo o astrolozima pre 80 godina? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Kako se pre 80 godina pisalo o astrolozima i njihovim veštinama i šta se od njih očekivalo.

Kako se pisalo o astrolozima pre 80 godina? 2Ovaj veliki dobrotvor čovečanstva, popularno poznati istraživač iz oblasti astroloških nauka čini besplatno velika i značajna proricanja vaše sudbine, čija pretskazanja izazviaju veliku i nečuvenu senzaciju u celom kulturnom svetu, piše u listu Vreme pre 80 godina.

On će vam pomoći, i vi ćete biti srećni. On će da vam prorekne uzbudljive činjenice koje će menjati vaš tok života i pomoći da dođete do dobitka i svakog željenog uspeha, pronaći će i ocrtati sve glavnije smernice vašeg budućeg životnog puta.

Poznavajući današnja vremena, borbu i težnju čovečanstva omogućio je narodu svih klasa da pomoću ove znamenite nauke, prema kojoj čovečanstvo dobija veliku nadu za srećan život, svakom bratski pomogne i pokaže pravi put kojim će se kretati i na koji će način svaka osoba oba pola postići sreću i blagostanje.

Veliki deo naroda i pojedinaca vrlo su neotporni pred udarcima nemilosrdne sudbine, a da bi se svakom biću osvetlili putevi potrebana mu je pomoć, put i pravac.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U listu Pravda nalazimo priču o zborniku japanskog morala, odnosno bušidu, tajni uspeha japanske vojske.Kako se pisalo o astrolozima pre 80 godina? 3

Još pre 80 godina Japan je bio feudalna država bez ikakvog uticaja na spoljni svet. Danas je to moćna sila, koja je ugrozila belu civilizaciju na Istoku.

Za kratko vreme Japan je preuzeo sve tekovine bele civilizacije i stovrio vojsku po evropskom uzoru. Ali japanska vojska ima svoj naročiti duh, koji postoji u vojsci od redova, pa do najvišeg komandanta i zove se bušido.

Izraz bušido je sastavljen od kinesko-japanskih izraza. Vu označava vojnički, zatim ši označava ratnik i tao, što znači način.

Između današnjeg duha bušida i onog srednjovekovnih samuraja postoji velika razlika. Ta naročita kasta ratnika je nastala za vreme dugotrajnih bojeva među plemenima, od desetog do osamnaestog veka.

Razvila se naročita vojnička kasta, koja je imala svoje zakone i prava i bila iznad ostalih stanovnika. Njen moral je postao temelj japanskog mita.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari