Vasiljević: Zašto direktor N1 nije uputio pismo nakon upada na RTS 1Foto: DRAGAN KUJUNDZIC

Najoštrije osuđujemo svaku pretnju upućenu predstavnicima medija i preduzećemo sve zakonske mere kako bi oni koji se usude da pomisle da je pretnja novinarima njihovo pravo ili palica za kažnjavanje istih, bili procesuirani.

Kao i na svaku pretnju medijima u prošlosti, tako će država reagovati i na ovu – kaže za Danas Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, komentarišući pretnje koje su poslednjih dana dobijali novinari N1 i agencije Beta.

Upitana da prokomentariše pismo koje su čelnici N1 uputili međunarodnim organizacijama i EU zbog tražeći zaštitu zbog kontinuiranih napada, Vasiljević ističe da Srbija kao demokratska zemlja, duboko integrisana u međunarodni poredak, poštuje odluku vlasnika N1 da se obrate relevantnim međunarodnim organizacijama.

– Slične organizacije su sve nedavne izbore u Srbiji proglasile legitimnima, a nedavne upade u zgradu RTS osudile. Poštovala bih i da je direktor N1 ovakvo pismo uputio na adrese ovih međunarodnih organizacija i nakon upada predstavnika bivšeg režima i dela opozicije na RTS – naglašava Vasiljević za Danas.

Međutim, direktor N1 za Srbiju Jugoslav Ćosić, kaže za naš list da je mišljenje savetnice predsednika Srbije – čista zamena teza.

– Ja nisam direktor RTS-a, već N1. Ne znam zašto direktor RTS-a nije poslao takvo pismo. Suzana Vasiljević ako gleda N1, odlično zna da sam na našem programu u dnevniku jasno osudio upad u RTS. Isto sam uradio i na svom službenom Tviter profilu. Ako ne prati N1 i to nije videla, onda je to vrlo neozbiljno, imajući u vidu poziciju na kojoj se nalazi – naglašava Ćosić.

Evropski komesar za pregovore i proširenje Johanes Han izjavio je juče odgovarajući na pitanje o pismu u kojem je Adria njuz iz Luksemburga, vlasnik TV N1, zatražila zaštitu međunarodnih institucija, da će pismo biti deo procene situacije o stanju u medijima u narednom izveštaju o napretku Srbije.

– Moram prvo da dobijem pismo i ono će biti deo opšte procene situacije o stanju u medijima u narednom izveštaju o napretku. Vi znate da mi u našoj proceni razmatramo apsolutno sve razvoje događaja – rekao je Han, koji veče pre toga nije želeo da odgovori na isto pitanje, ističući da je u Srbiji iz drugih razloga.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže za Danas da je očigledno da evropski zvaničnici u ovom trenutku ne žele da podrže nezavisne medije i novinare, zbog „višeg cilja“, odnosno rešavanja pitanja Kosova.

– Dok oni žmure zbog višeg cilja, mi ćemo potpuno nestati sa scene i ostaćemo u mrklom medijskom mraku. I ovo malo nezavisnih medija i novinara će dići ruke, ne samo zbog loše finansijske situacije, već i zbog sve učestalijih pretnji kojima smo izloženi – ističe Bodrožić. On podseća da počinioci napada na novinare najčešće ne budu uhvaćeni, ili prođu sa najblažim kaznama. Inicijator pretnji, prema njegovom mišljenju, jeste Aleksandra Vučića koji deli građane a samim tim i novinare, na podobne i nepodobne. Vučić je, dodaje, predsednik SNS-a, jer se ne ponaša se kao predsednik države.

– Svako ko radi svoj posao profesionalno i kritikuje vlast doživljava uvrede i pretnje od visokih zvaničnika države. Posle toga, naravno, stižu i pretnje anonimnih i poznatih sledbenika predsednika SNS-a. Kada se predsednik tako ponaša u javnom prostoru, ovo što se događa sa N1 je logična posledica. U takvoj atmosferi koju kreira Vučić, svako ko je privržen politici koja ima svoju propagandu u većini medija, ili ima problema sa glavom, daje sebi za pravo da šalje grozomorne pretnje novinarima i redakcijama – ističe Bodrožić. On dodaje da je jedini način da se nezavisni novinare odbrane bolja organizacija pa i otvoren otpor prema organizacijama koje deklarativno podržavaju slobodu medija, a ne čine ništa da se ona omogući.

„Nastojaćemo da smanjimo tenzije“

„Sa svoje strane državno rukovodstvo će nastojati, da u vrlo napetoj društvenoj atmosferi, u kojoj mnogi lokalni i strani akteri pokušavaju da opstruiraju potencijalno rešenje odnosa Beograda i Prištine koje bi nas zadržalo na evropskom putu, dakle i na putu koji omogućava zajedničke odgovore na zajedničke izazove s kojima se mediji u 21 veku susreću, da svojom retorikom i ponašanjem doprinese da se tenzije smanje“, kaže za Danas Suzana Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari