Od ovog broja Sandžak Danas počinje da realizuje tromesečni projekat „Podrška predstavljanju situacije i promovisanju manjinskih grupa u jugozapadnoj Srbiji“, koji finansijski podržava Misija OEBS u Srbiji. Cilj je veće fokusiranje na položaj i probleme ranjivih društvenih grupa (osobe sa invaliditetom, žene, nezaposleni, siromašni, romska populacija) u šest lokalnih sandžačkih zajednica: Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju.


Ove grupe su u centru pažnje samo kad se realizuju neke aktivnosti ili kada se o njihovom položaju pokrenu razgovori na nacionalnom nivou. Uglavnom, sve završava ustaljenom konstatacijom „položaj je veoma težak“ i „u narednom periodu sve ćemo učiniti da doprinesemo poboljšanju tog položaja“. Od velikih obećanja ostanu samo mrvice, koje mnogo ne doprinesu većoj vidljivosti ljudi koji se surovo definišu kao društveno ugrožene grupe. Zato je cilj ovog našeg projekta motivisanje lokalnih samouprva u ovom delu Srbije da konkretnim aktivnostima rešavaju probleme ovih ljudi.

Jedna nevolja nikada ne ide sama. Tako su osobe sa invaliditetom, romska populacija, nezaposleni, a vrlo često i žene, siromašni. Karta socijalnih kretanja u Sandžaku/jugozapadnoj Srbiji je sumorna i prati neizvesnu ekonomsku situaciju. Prema procenama Republičkog zavoda za statistiku urađenih u opštinama Srbije pre dve godine, podacima centara za socijalni rad u ovih šest opština i Nacionalne službe zapošljavanja, ali i prema definiciji Nacionalne strategije za smanjenje siromaštva, svaki četvrti stanovnik ovog regiona je siromašan. Na osnovu tih procena i podataka, u neformalnom centru ovog regiona, u Novom Pazaru svaki četvrti građanin je nezaposlen, svaki deseti koristi socijalnu novčanu pomoć i skoro 3,6 odsto od ukupnog broja stanovnika dobija po jedan obrok dnevno u nekoj od narodnih kuhinja.

I u opštini Tutin svaki četvrti stanovnik nalazi se u kategoriji nezaposlenih, svaki šesti koristi socijalnu pomoć, a oko 2,9 odsto populacije hrani se u narodnoj kuhinji. U sjeničkoj opštini svaki četvrti stanovnik nalazi se na evidneciji nezaposlenih, socijalnu novčanu pomoć prima svaki šesnaesti Sjeničanin,a oko 1,1 odsto dobija jedan obrok dnevno. U Novoj Varoši svaki šesti stanovnik traži posao, svaki dvadeset osmi dobija socijalnu novčanu pomoć i 1,1 odsto dobija jedan obrok dnevno. U prijepoljskoj i pribojskoj opštini prosečno svaki peti stanovnik je bez posla. Opština Prijepolje ima svakog 27 stanovnika na spisku korisnika socijalne novčane pomoći i 3,8 odsto stanovnika je na narodnom kazanu. U pribojskoj opštini socijalnu novčanu pomoć prima svaki dvadest drugi i 2,7 procenata ima jedan obrok dnevno.

Prema prošlogodišnjim zvaničnim podacima stopa nezaposlenosti u sandžačkim opštinama je iznad stope nezaposlenosti u Srbiji. Primera radi u Novom Pazaru je veća za 1,9 puta, a u Tutinu za više od dva puta. Ukupan broj nezaposlenih u ovih šest komuna je, podaci iz avgusta prošle godine, 49.255. Najveći broj nezaposlenih je u Novom Pazaru -43,7 odsto, 14,8 odsto je u Tutinu, u Prijepolju 13,7, Sjenici 11,7, Priboju 11 i u Novoj Varoši 5,1 odsto.

Među nezaposlenim većinom žene

U kategoriji nezaposlenih prednjače žene. Od ukupnog broja nezaposlenih čine 52,3 odsto u svih šest opština. Procenat nezaposlenih žena kreće se od 46,2 do 53,8 procenata u Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari