Veća zastupljenost pojedinih političkih opcija u televizijskim programima 1Foto: Pixabay / renateko

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) objavilo je danas treći i poslednji izveštaj o nadzoru programa pružalaca medijskih usluga u periodu pre samog početka izborne kampanje, koji ukazuje na veću zastupljenost pojedinih političkih opcija u programima televizija.

U saopštenju se navodi da Izveštaj prati podatke o ponašanju pružalaca medijskih usluga, u kontekstu političkog pluralizma, od 1. do 10. februara.

Na programu RTS 1 uočljiv je dalji porast prisustva vanparlamentarnih stranaka i političkih pokreta.

„Vreme posvećeno vanparlamentarnim strankama i pokretima od 26,15 odsto veće je od vremena posvećenog parlamentarnim strankama – 24,93 odsto. Ako se ima u vidu da je analizirani period za trećinu vremena kraći, a da je ukupno programsko vreme koje je PMU posvetio političkom pluralizmu samo neznatno kraće od onog u drugom preseku, može se zaključiti da RTS 1 na svom programu ostvaruje konstantan trend povećanja vremena posvećenog vanparlamentarnim strankama i političkim pokretima“, navodi REM.

Dodaje se da RTS 1 u svojim prilozima beleži najveći procenat neutralnog tonaliteta (86,76 odsto) i taj trend je u porastu u odnosu na prethodne Izveštaje.

Radio-televizija Vojvodine je u trećem analiziranom periodu vanparlamentarnim strankama i pokretima posvetila više vremena – 15,94 odsto, nego u prethodnom periodu i time nastavila trend povećanja vremena posvećenog vanparlamentarnim strankama i pokretima. Više od dve trećine priloga u trećem Izveštaju bilo je u neutralnom tonalitetu, a u programu RTV 1 uočava se trend povećanja učešća procenta priloga u neutralnom tonalitetu. Specifično za RTV 1 je da je objavljivao i priloge posvećene opoziciji u pokrajinskom parlamentu i opoziciji u Skupštini Subotice.

Prema navodima REM-a, u programu RTV Pink zabeleženo je najveće prisustvo analitičara i ostalih učesnika političkog pluralizma u odnosu na ostale komercijalne pružaoce medijskih usluga sa nacionalnim pokrivanjem (43,06 odsto), ali je u isto vreme zabeleženo i najmanje prisustvo izveštavanja o aktivnostima predstavnika organa vlasti na svim nivoima – 50,76 odsto.

„Parlamentarnim strankama posvećeno je duplo više vremena nego vanparlamentarnim, a dominantna tema je „kritički prema opoziciji“”, ističe se u saopštenju.

Hepi TV posvetio je trećinu od ukupnog analiziranog vremena analitičarima i ostalim učesnicima političkog pluralizma, a zabeleženo je pojavljivanje šest vanparlamentarnih stranaka i političkih pokreta. Dominantna tema bila je “kritički prema opoziciji”, a kod polovine od svih priloga zabeležen je negativan tonalitet.

Na programu TV Prva zabeležen je značajno veći procenat vremena posvećenog vanparlamentarnim strankama i političkim pokretima. Zabeleženo je pojavljivanje deset vanparlamentarnih stranaka i političkih pokreta, a dominantna tema u prilozima

TV Prva bila je „izbori uopšte, kampanja, procedura“. U prilozima ovog pružaoca medijskih usluga zabeležen je i najveći procenat priloga u neutralnom tonalitetu – 61,79 odsto u odnosu na ostale komercijalne pružaoce medijskih usluga.

Program TV N1 u sva tri Izveštaja obeležila je „kritika vlasti“ kao dominantna tema, a zabeležen je najveći procenat prikazanih priloga u negativnom tonalitetu. I u trećem posmatranom periodu više od polovine ukupnog vremena posvećeno je analitičarima i drugim učesnicima političkog pluralizma.

„Evidentirano je prisustvo većeg broja vanparlamentarnih stranaka i političkih pokreta, ali kao i u prethodnim Izveštajima, posmatrano kroz dominantnu temu i tonalitet, najveći broj učesnika u programu ovog pružaoca medijskih usluga kritikovao je vlast. Dok je vanparlamentarnim strankama i političkim pokretima posvećeno ukupno 39,31 odsto ukupnog vremena, za izveštavanje o radu parlamentarnih stranaka izdvojeno je 0,77 odsto vremena“, navodi REM.

U sva tri Izveštaja o političkom pluralizmu u prilozima TV Nova S najprisutnije je izveštavanje u negativnom tonalitetu, a dominantna tema je „kritika vlasti“. Kritika vlasti mogla se čuti kako od analitičara i ostalih učesnika političkog pluralizma, kojima je bilo posvećeno više od dve trećine ukupnog vremena, tako i od vanparlamentarnih stranaka i pokreta kojih je u poslednjem analiziranom periodu bilo duplo manje nego u prethodno analiziranom periodu od 16. do 31. januara.

„Vanparlamentarnim strankama i političkim pokretima TV Nova S posvetila je 29,04 odsto, a parlamentarnim strankama 0,5 odsto od ukupnog vremena posvećenog političkom pluralizmu“, navodi REM u Izveštaju.

Dodaje se i da je uzorak analize programa TV B92 je, kao i u prethodnim Izveštajima, veoma kratak, jer je obuhvaćena samo jedna informativna emisija, Vesti u 16, te nije podložan izvođenju relevantnih zaključaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari