Većina optuženih u aferi "Indeks" neće snositi posledice? 1Foto: Arhiva

Ako je suditi prema (ne)zvaničnim saznanjima našeg lista, najveći broj optuženih (bilo ih je čak 87 na početku) u aferi “Indeks”, najvećem korupcionaškom skandalu u istoriji domaćeg viskog školstva, odnosno za prodaju diploma i ispita na kragujevačkom Pravnom fakultetu, mogao bi da izbegne bilo kakve pravne posledice.

Naši izvori iz domaćeg pravosuđa sa Univerziteta u Kragujevcu navode, naime, da Viši sud u Smederevu koji je petog decembra prošle godine, grupi od 16 vodećih aktera afere “Indeks” izrekao pvostepenu kaznu od ukupno 61 godinu robije, okrivlljenima nije uručio presude, niti je “izradio pismeni otpravak” rečene presude, mada je zakonski rok za to – probijen.

Taj otpravak, pojašnjavaju, nije “izrađen” zbog toga što je smederevski sud od petog decembra 2019. naovamo rešavao žalbe “na neka rešenja u prvostepenom postupku koji još uvek nije okončan”.

U Višem sudu u Smederevu nezvanično potvrđuju da je zakonski rok za uručenje presude optuženima u aferi “Indeks” probijen, a da je razlog tome “preobimnost postupka i veliki broj optuženih”.

Ističu, međutim, da je “presuda koja ima blizu 600 strana gotova”, te da je trenutno u “postupku korekcije”.

Nakon korekcije biće uručena okrivljenima, odnosno prvostepeno osuđenim “Indeksovcima”.

– Na Pravnom fakultetu se uveliko priča i špekuliše o razlozima za neuričivanje presuda kolegama koji su nepravosnažno osuđeni zbog prodaje diploma i ispita. Ono u čemu se većina s tim u vezi slaže jeste da su maratonsko suđenje “Indeskovcima” i ova situacija sa neuručivanjem presuda godinu dana od okončanja prvostepenog postupka slika i prilika domaćeg pravosuđa u poslednjih 30 godina. Neblagovremeno neuručivanja prvostepenih presuda akterima afere “Indeks” sigurno će da dovede do zastarevanja pojedinih dela za koja su neki od vinovnika tog korupcionaškog skandala nepravosnažno osuđeni. Nadoknadu štete i sudskih troškova u takvim slučajevima platiće, iz repuličkog budžeta, svi građani Srbije, kaže da naš list jedan od profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Pojašnjava da će prvostepeno osuđeni “Indeksovci” kad budu dobili presudu Višeg suda u Smedervu imati rok od 15 dana da ulože žalbe, o kojima će se odlučivati u Apelacionom sudu u Beogradu, a koji će, izvesno, pojedine postupke da vrati na novo odlučivanje smederevskom sudu.

Sve to, smatra, može da traje još godinama, pri čemu će, na kraju, eventualno da bude osuđena tek nekolicina “Indeskovaca”, i to, najverovatnije, oni koji su označeni kao “kolovođe” korpucionaške rabote.

Najveći broj “Indeskovaca” će, siguran je naš sagovornik, zbog zastrarevanja postupka, da prođe nekažnjeno.

Podsetimo da je sudsko veće Višeg suda u Smederevu, na čelu sa sudinicom i predsednicom tog suda Slađanom Bojković, petog decembra prošle godine, nakon maratonskog suđenja, koje je trajalo više od deset godina, izreklo presudu kojom je šesnaest „indeksovaca“, od kojih su njih dvanaestoro univerzitetski profesori, osuđeno na ukupno 61 godinu zatvora.

Najveće kazne, kao što se na osnovu zahteva tužilaštva i očekivalo, dobili su bivši dekan i potom, po izlasku iz pritvora, prodekan kragujevačkog Pravnog fakulteta, Sveto Purić (osam godina), te profesorka Dragana Petrović, koja je osuđena na sedam godina zatvora.

Profesorka i bivša pomoćnica ministra prosvete Emilija Stanković dobila je pet godina, profesori Dragan Bataveljić i Božin Vlašaković osuđeni su na šest, odnosno četiri godine zatvora.

Aktuelni prodekan za nastavu na kragujevačkom Pravnom fakultetu Srđan Đorđević osuđen je na tri godine zatvora, koliko su dobili i profesori Nenad Đurđević i Milena Petrović.

Nekadašnji šef Studentske službe Zoran Simić osuđen je na pet godina.

Presuda Višeg suda u Smederevu akterima afere „Indeks“ na Univerzitetu u Kragujevcu i njegovom Pravnom fakultetu dočekana je, pre godinu dana, mukom koja, prema oceni upućenih, govorio o zatečenosti šumadijske akademske zajednice izrečenim presudama.

U toj zajednici, prema našim izvorima, smatralo se i smatra da je ta presuda bila tek deo predizborne kampanje vladajućeg režima za minule izbore na svim nivoima, koji je, preko strogo kontrolisanog pravosuđa, slao poruku da borba protiv korupcije traje, i da u njoj niko nije i neće da bude zaštićen.

Upućeni u problematiku, odnosno svi oni koji znaju šta se na Pravnom fakultetu zaista dešavalo do februara 2007, kad je uhapšeno 23 profesora i saradnika na pravnim fakultetima u Kragujevcu, Beogradu i Nišu, i njihovih poslovnih saradnika, smatraju, pak, da su glavnim akterima tog korupcionaškog skandala izrečene blage kazne i da je mnogo sumnjivih poslova u toj visokoškolskoj ustanovi, voljom (do)sadašnjih vlasti i njome uzrokovanim nemarom nadležnih državnih organa, ostalo neotkriveno i nesankcionisano.

O razmerama korupcije i kriminala na kragujevačkom Pravnom fakultetu do februara 2007, ponajbolje svedoči činjenica da je, petog decembra 2019., u smederevskom sudu, na tri godine zatvora, zbog prodaje diploma i ispita, osuđen i domar tog fakulteta Andrija Tomović.

Pravni fakultet u Kragujevcu je, tvrde u ovim krugovima, tokom većeg dela prethodne decenije bio jedan veliki buvljak, na kojem se gotovo javno trgovalo ispitima i diplomama.

Koliko je bivših studenata kupilo diplome kragujevačkog Pravnog fakulteta pouzdano se ne zna, niti će se, sasvim izvesno, ikada i doznati.

Osnovano se, međutim, pretpostavlja da su mnogi od njih danas zaposleni u policiji, pravosuđu i drugim državnim organima.

Šteta od afere „Indeks“, merena tim aršinom, praktično je – nemerljiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari