Za novi saziv Nacionalnog saveta Bošnjaka (Bošnjačko nacionalno veće – BNV) kandidaturu su istakle tri liste: „Za bošnjačko jedinstvo“, „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ i „Naša lista“. Do pre nekoliko dana pominjala se i četvrta lista, koju su inicijatori najavljivali kao listu nezavisnih intelektualaca. Prema poslednjim informacijama od te liste neće biti ništa.

Inicijatori razgovora za njeno formiranje tvrde da je najveća prepreka nedostatak finansijskih sredstava za predizbornu kampanju. Liste koje su istakle svoju kandidaturu za novi saziv BNV sada prikupljaju potpise.

Listu „Za bošnjačko jedinstvo“ kandidovala je SDA Sandžaka i njen lider Sulejman Ugljanin je nosilac liste. Principi i kriterijumi za odabir kandidata su poznati. Za predizbornu kampanju izvučena je priča sa početka devedesetih godina o ugnjetavanju i diskriminaciji Bošnjaka i autonomiji Sandžaka uz četiri zakonske nadležnosti saveta nacionalnih manjina (jezik, obrazovanje, kultura i informisanje). Na ovakvu retoriku sa vrha države stiglo je upozorenje da „političari u Sandžaku pripaze šta govore“ Usledio je i odgovor.

Ugljanin je rekao da ukoliko se nastave pretnje i govor mržnje državnog vrha prema Bošnjacima, moraće da potraži zaštitu od međunarodnih institucija, EU, Saveta bezbednosti UN i OEBS, „kako bi se zaštitili“. Nosilac liste „Za bošnjačko jedinstvo“ ocenio je da će izjave premijera Srbije i ministara unutrašnjih i inostranih poslova, Aleksandra Vučića, Nebojše Stefanovića i Ivice Dačića „imati negativan efekat po ekonomiju Srbije, a posebno Sandžaka“. Ugljanin ih je pozvao da „povuku sve obaveštajne, vojne i druge snage iz Sandžaka“, a od premijera očekuje da se uskoro napravi program za rešavanje problema Bošnjaka.

Iza liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ stala je Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS). Predsednik ove partije Jahja Fehratović je i nosilac liste. Kandidatura je objavljena početkom ove sedmice. Fehratović je rekao da će ova lista voditi pozitivnu kampanju, a kandidati su iz svih sfera života koji će na najbolji način zastupati interese BNV. Kada je najavio mogućnost formiranja patriotske liste za izbore, predsednik BDZS je rekao da će ta partija „svim svojim resursima stati iza te liste i dati joj na raspolaganje svu infrastrukturu“.

Kada je objavljena kandidatura liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ stavljena je tačka na spekulacije da će dvojica bošnjačkih lidera Sulejman Ugljanin i muftija sandžački Muamer Zukorlić u istoj koloni osvajati većnička mesta u novom sazivu BNV. Ugljanin je obećavao jedinstvenu Islamsku zajednicu (IZ) posle hadža. “Ona jeste jedinstvena, ali imaju posebne blagajne“, rekao je on. Sa druge strane IZ u Srbiji je za normalizaciju odnosa sa SDA Sandžaka postavila četiri uslova. Od Ugljanina je zahtevano da prizna IZ u Srbiji na čelu sa muftijom Mevludom Dudićem i duhovnim centrom u Sarajevu, da se odrekne reisu-l-uleme IZ Srbije Adema Zilkića i administrativnog centra u Beogradu, da pozove imame da se vrate u sistem IZ u Srbiji, ali i da pozove svoje funkcionere i pristalice da uskrate podršku IZ Srbije i daju podršku IZ u Srbiji sa administrativnim centrom u Novom Pazaru. Tvrdnje i zahtevi sada su samo mrtvo slovo na papiru.

U trku za mandate u novom sazivu BNV uključila se nevladina organizacija Akademska inicijativa „Forum 10“. Njihova „Naša lista“ ima „mlade, nestranačke i spsobne kandidate“. Koordinator ove nevladine organizacije Fahrudin Kladničanin tvrdi da iza njih ne stoji nijedna politička partija i da im je infrastruktura skromna. Kladničanin naglašava da će se njihova kampanja zasnivati na naporima da se što više Bošnjaka upiše u poseban birački spisak i da budu dobro informisani o nadležnostima nacionalnih saveta.

Rok do 10. oktobra

Izbori za savete nacionalnih manjina u Srbiji zakazani su za 26.oktobar, a liste koje će učestvovati na izborima kompletnu dokumentaciju RIK treba da predaju do 10. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari