Na zgradi na Novom Beogradu ispisano "Bulevar Ratka Mladića" 1

Transparent sa natpisom Bulevar Ratka Mladića, koji podseća na tablu za naziv ulice, osvanuo je okačen duž cele strane zgrade na Novom Beogradu.

Mnoge od stanara i prolaznika neprijatno je iznenadio rukom urađen transparent sa natpisom koji očito veliča osuđenog ratnog zločinca, na stambenoj zgradi na uglu Bulevara Zorana Đinđića i Ulice narodnih heroja u toj beogradskoj opštini.

Fotografiju je redakciji našeg lista poslao čitalac, sa napomenom da se radi o “neprimerenom sadržaju”.

O tome da li je neko od građana ovaj slučaj prijavio nadležnim institucijama, kao i da li je neka od njih reagovala, još uvek nemamo informacije.

Podsetimo, mural oslikan “u čast” istom ratnom zločincu osvanuo je i krajem jula ove godine na zidu zgrade u Njegoševoj ulici na Vračaru, a na Danasova pitanja kada će biti prekrečen, nadležne institucije do sada nisu odgovorile.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske u junu ove godine pravosnažno je osuđen pred sudom u Hagu na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i ratnih zločina u Bosni.

Time je Mladiću potvrđena prvostepena presuda iz novembra 2017, kada je osuđen na doživotnu kaznu, dok je sud utvrdio da je kriv za 10 od 11 tačaka optužnice, među kojima su genocid, ubistva, teror, proterivanje i napadi na hrvatsko i muslimansko življe širom Bosne, držanje pripadnika mirovnih snaga kao talaca, u periodu od 1992. do 1995.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je presudu Ratku Mladiću, čime su odbijene sve njegove žalbe, kao i žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u Bosni.

Proces protiv generala Mladiću trajao je 26 godina, a suđenje je otpočelo 2012, u kom je tokom četiri godine saslušano gotovo 600 svedoka i izneto 10.000 dokaznih predmeta.

Optužnica protiv njega podignuta je 1995, a posle godina provedenih u bekstvu, uhapšen je 2011. i izručen Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari