Velikan prosvetnog i političkog uzdizanja 1Gradonačelnik Zelenović pored spomenika Novakoviću

U prisustvu većeg broja šabačkih poslenika u kulturi i obrazovanju gradonačelnik Nebojša Zelenović otkrio je bistu Stojana Novakovića.

Ovaj znameniti Šapčanin ostavio je vidan trag u književnosti i filologiji kao i političkom životu Srbije. Kao predsednik Vlade Srbije kao i ministar u više saziva znatno je doprineo kulturnom i političkom uzdizanju Srbije krajem 19. i početkom 20. veka. Zelenović je posebno istakao značaj Stojana Novakovića kao ministra prosvete, koji je umnogome uspostavio savremen sistem obrazovanja.

– Međutim, danas se Srbija suočava sa teškim izazovima u obrazovanju, a nažalost sve više mladih odlazi iz ovakve Srbije koja nudi malo nade za njihovu bolju budućnost. Ponosni smo što živimo u gradu iz koga je potekao Novaković, i ponosni smo što na ovaj način čuvamo sećanje na naše velikane, rekao je Zelenović. On se zahvalio se donatorima, iz zemlje i dijaspore, kao i vajaru Stanislavu Graniću što je ova bista otkrivena na 175. godišnjicu rođenja Stojana Novakovića.

Inače, pre desetak godina ukradena je bista Stojana Novakovića u parku kod Sokolane. Desilo se da je u istom parku i skulptura Slave Kovića, kome su četnici urezali petokraku na čelu, oskrnavljena. Ponovno postavljenje biste Stojana Novakovića pokazuje čvrstu volju da grad neće ustuknuti ispred vandala, a u poslednje vreme raznim skulpturama ispred ustanova, muralima kao i uređenjem fasada Šabac dobija sve lepši izgled. U planu je i postavljanje spomenika Jevremu Obrenoviću, koji bi dominirao Cvetnim trgom i bio posebno obeležje grada.

D. E.

POTPIS:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari