Veliko interesovanje u Kraljevu za posao popisivača 1Kraljevo/Foto: Nenad Kovačević

U Kraljevu su, piše portal Krug.rs, prijavljena skoro tri kandidata za jedno mesto popisivača, kojih će za popis u oktobru na samom terenu biti potrebno 249.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova za 2022. godinu biće sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine.

Do 5. avgusta, na poziv Republičkog zavoda za statistiku, za popisivače su mogli da se prijave svi zainteresovani građani i to isključivo popunjavanjem elektronske prijave.

Rang lista prijavljenih kandidata objavljena je 11. avgusta. Rang listu kandidata za popisivače možete pogledati na ovom linku.

Testiranja kandidata, koja su počela u subotu, 13. avgusta, piše Krug.rs traju još danas i sutra.

Kandidati su rangirani po naseljenom mestu iz prijave i na osnovu osvojenih bodova.

Bodovani su najviše završena škola, radni status u trenutku prijave, da li je kandidat radio kao popisivač ili instruktor u popisu 2011. godine, da li je radio popis stanovništva ili popis poljoprivrede 2012. godine.

https://www.krug.rs/drustvo/veliko-interesovanje-za-posao-popisivaca/

Značajno je i da li je kandidat radio statistička istraživanja Zavoda u prethodnih pet godina ili je učestvovao u probnom popisu stanovništva 2019. godine.

Po završetku testiranja kandidata za popisivače, za obuku će biti odabrano 299 kandidata, a na terenu će biti angažovano 249 popisivača.

Pre početka popisivanja, kandidati će imati obavezu da prisustvuju petodnevnoj obuci u okviru koje je predviđeno savladavanje metodologije Popisa i rada u aplikaciji za prikupljanje podataka, kao i obilazak terena sa instruktorom.

Neophodno je da imaju pristup internetu, ne tokom terenskog rada, kada će raditi u oflajn modu, već po povratku sa terena, kako bi na kraju svakog radnog dana imali mogućnost da pošalju potrebne podatke u centralnu bazu Republičkog zavoda za statistiku.

Obuka kandidata za gradske instruktore  trajala je do 5. avgusta. U prvom delu petodnevne obuke kandidati su se upoznavali sa metodologijom i sadržajem popisnih obrazaca, osnovnim organizacionim aktivnostima, dok su sva uputstva već dobili u štampanom obliku.

Drugi deo obuke bio je posvećen radu u aplikacijama, gde su kandidati prolazili kroz praktične primere koji će se javljati uobičajeno na terenu.

Poslednjeg dana urađena je provera znanja, nakon čega je, na osnovu rezultata testiranja, opšteg utiska, odnosno aktivnosti tokom obuke, od 43 kandidata, odabrano njih 36.

Obuke kandidata za popisivače će se sprovoditi u tri termina na više punktova,  od 29. avgusta do 16. septembra.

Kandidati će biti angažovani od 23. septembra do poslednjeg dana oktobra, po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima ili po ugovoru o dopunskom radu, zavisno od radnog statusa.

Zarade popisivača

Tokom angažovanja, piše Krug.rs, popisivači mogu dobiti u proseku 60.000 dinara, u neto iznosu. Mogu zaraditi i manje od toga, ali i više od 100.000, u zavisnosti od teritorije koju dobiju i od broja jedinica popisa. Njima će, kako navodi taj portal, biti plaćeni osiguranje, realni putni troškovi, ukoliko rade popis van mesta stanovanja, kao i po 1.500 dinara za potrebe korišćenja mobilnog telefona i interneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari