Verski turizam u Novom Pazaru: Crkve i poseta grobu bivšeg muftije Zukorlića 1Kula motrilja u Novom Pazaru, Foto: N. Kočović

Tradicionalne muzičke manifestacije, kulturno-istorijski i verski spomenici  i šoping, organizovano i individualno, ovog leta u Novi Pazar, doveli su mnogo posetilaca  iz zemlje i inostranstva.

To, za Danas, potvrđuje Dejan Belojica, direktor Turističke organizacije Novi Pazar (TONP).

-Ova letnja turitička sezona je mnogo, mnogo uspešnija od prošlogodišnje – ocenjuje Belojica i naglašava da su svi smeštajni kapaciteti popunjeni, „traži se mesto više“.

Oduvek je bilo primamljivo tridesetak kulturno-istorijskih spomenika, među kojima su i oni koji se nalaze na listi svetske kulturne baštine. Oni su vekovno svedočanstvo o ukrštanju puteva hriščanske i islamske kulture.

Sve do ove godine, verski turizam, uglavnom, je bio okrenut posetama srednjovekovnim manastirima Sopoćani i Đurđevi stupovi i Crkvi  svetih Petra i Pavla (u narodu poznatoj kao Petrova crkva).

Nova komponenta u verskom turizmu je poseta grobu bivšeg muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamera Zukorlića, u dvorištu Altun alem džamije. On je tu, nakon obdkcije, sahranjen 6. maja ove godine.

U Novom Pazaru ima osam hotela sa 1.000 ležajeva i j0š oko 250 u 4 hotela na, tridesetak kilometara udaljenoj, Goliji.

Gostima je na raspolaganju još nekoliko hostela i na desetine apartmana i stanova. Koliko ima apartmana i stanova, koji se izdaju posetiocima, nije poznato. Kao što nije poznat ni broj gostiju koji su boravili i borave u ovom gradu.

Statistički podaci u turističkim organizacijama Novog Pazara i Srbije, međusobno se znatno razlikuju i nijedni ne odgovaraju stvarnom stanju „na terenu“.

Hotelijeri izbegavaju da prijave tačan broj gostiju, a to znači da u gradskoj kasi manjka dosta novca od poreza i boravišnih taksi.

U telefonskoj „anketi“ o trenutnom broju gostiju odgovori su „poprilično ima gostiju, jer je sezona“ i „nađe se još po neko mesto“.

Samo u jednom renomiranom hotelu dobili smo informaciju da je cena boravka u dvokrevetnoj sobi sa doručkom 5. 260 dibara i u apartmanu sa doručkom i bazenom 10. 960 dinara.

U ostalima neodređeni odgovori sa nizom objađnjenja za „klizne“ cene, U hostelima, apartmanima i stanovima cena smeštaja je stvar pogađanja od 20 do 50 evra.

Tako je to u gradu u kojem je turizma označen kao velika razvojna šansa.

Posetioce u ovaj grad dovode muzilki festivali Stari grad i Zeman, koji imaju svoja mesta na festivalskim mapama u zemlji i region.

Bez šoping poseta se ne može. Svaka roba ima popuste i akcije. Bilo koja turistička poseta da je u pitanju, bez dobrog pazara iz Pazara se ne ide.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari