Vesić: Televizije da obaveštavaju o stepenu zagađenja vazduha 1Foto: Grad Beograd (Arhiva)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je na današnjem sastanku u Gradskom zavodu za javno zdravlje dogovoreno da grad Beograd, u saradnji sa Regulatornim telom za elektonske medije, obavesti televizije sa nacionalnom frekvencijom da emituju svakog jutra bilten o stepenu zagađenja vazduha na teritoriji grada.

On je dodao da će nakon toga preduzimati određene mere i davati preporuke za ponašanje u pojedinim situacijama. Prema njegovim rečima, Zavod će od danas početi na svom sajtu da prikazuje satnu zagađenost. Trenutno se meri prosečna zagađenost, ali pored toga građani će moći da vide zagađenost po satu u određenim delovima grada, piše u saopštenju gradskog Sekretarijata za informisanje.

Vesić je istakao da je cilj sastanka bio da se predstavnici svih relevantnih institucija sastanu i donesu konstruktivna rešenja kada je u pitanju prikaz rezultata kvaliteta vazduha u realnom vremenu i pružanje pravovremenih informacija građanima. Vesić je rekao da je sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine dogovoreno da se proširi broj mesta na kojima će se meriti zagađenost vazduha, za šta će Grad zajedno sa Ministarstvom izdvojiti novac za dodatne merne stanice.

„Mernih stanica trebalo bi da bude više, trenutno ih je pet na lokalnom nivou, tri su državne i 18 stanica koje funkcionišu poluautomatski. Veoma je važno istaći da je politika grada usmerena ka tome da se smanjuje zagađenost“, naveo je Vesić.

Doktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Andrej Šoštarić ponovio je da će već danas Gradski zavod unaprediti sistem obaveštenja građana o koncentraciji zagađujućih materija u realnom vremenu.

„Građani će pored informacija dobiti i zdravstvene preporuke. Svi građani, ali posebno oni koji imaju određene bolesti i najmlađi, biće pravovremeno obavešteni o trenutnom stanju i moći će da se adekvatno prilagode“, rekao je Šoštarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.