(VIDEO) "Situacija sa Ukrajinom potpuno drugačija od one sa Kosovom": Američki ambasador odgovarao na pitanja tviteraša 1Kristofer Hil Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Mislim da postoji veća mogućnost za napredak u dijalogu Beograda i Prištine, nego za probleme, rekao je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, odgovarajući na pitanja na Tviteru o tome da li postoji mogućnost da dođe do novog konfilkta oko administrativnih prelaza između Srbije i Kosova 1. septembra.

– Očigledno je da Beograd i Priština moraju da učine više u rešavanju spornih pitanja, naglasio je Hil i dodao da „imaju prilično dobre posrednike iz EU, a i SAD su veoma aktivne“, kao i da jedva čeka da vidi „neki napredak“ u razgovorima.

Na pitanje da li će SAD nastaviti da pomaže i podržava Srbiju uprkos tome što nije uvela sankcije Rusiji, Hil kaže smatra da je važno da SAD i Srbija pokušaju da rade zajedno na važnim pitanjima, „jer je zaista dobra budućnost pred nama“.

– Očigledno imamo različit odnos po pitanju sankcija Rusiji. Srbija ima drugačiji stav od svojih evropskih partnera, ali mislim da je važno da se skoncentrišemo na stvari oko kojih se slažemo i da pokušamo zajedno da idemo napred, naglasio je Hil.

Jedan tviteraš upitao je ambasadora Hila zašto SAD podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne i Srbije, na šta je ambasador rekao da je važno razumeti da je situacija u Ukrajini „potpuno drugačija“.

– Na kraju krajeva, radi se o susedu Ukrajine koji ju je napao, napao njene civile i nastavio da bombarduje njene gradove. Ukrajina je zaista morala da se bori protiv ovog apsolutno zlonamernog napada Rusije, napada koji traje i danas. zato bih bio veoma oprezan kada bih pokušao da uporedim ovu situaciju sa onom od pre nekoliko decenija, rekao je Hil.

Američki ambasador je na pitanje kad će Srbija ući u NATO, odgovorio da je teško odgovoriti na ovo pitanje.

– Po meni, ključni deo odgovora je – kada građani Srbije žele da se pridruže NATO. NATO je jasno stavio do znanja da ukoliko Srbija želi da bude deo saveza, to može u budućnosti i postati. Izuzetno poštujemo Srbiju, njenu vojsku, njeno rukovodstvo i želeli bismo da vidimo Srbiju ne samo kao prijatelja i partnera, već i kao saveznika, naglasio je Hil.

Navijam za Nju Ingland Pejtriotse

– Od malih nogu navijam za NJu Ingland Pejtriotse, koji su iz mog rodnog kraja Nove Engleske. Teška godina je pred njima, konkurencija je velika, ali uvek ću navijati za njih i zapravo sam pomalo optimističan ove godine, odgovorio je ambasador Hil na pitanje o tome za koga navija u američkoj fudbalskoj ligi – NFL-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari