Ukoliko se na jug Srbije, u opštine sa pretežno albanskim stanovništvom, dovede veći broj žandarma, ili im se povećaju nadležnosti, mi ćemo protestovati, kaže za Danas Jonuz Musliu, predsednik Pokreta za demokratski progres (PDP) koji je i predsednik Skupštine opštine Bujanovac.

Musliu je reagovao na izjavu premijera Aleksandra Vučića, koji je prilikom posete bazi Merdare najavio izmenu zakona kako bi policija i žandarmerija brže reagovale.

– Pripadnici žandarmerije će dobiti novu opremu, koja će moći bolje da ih štiti. Albancima iz opštine Podujevo neće ubuduće padati na pamet da se takvim terorističkim aktima služe i da divljaju u okolini ove baze“, rekao je premijer.

Jonuz Musliu pak smatra da na jugu Srbije ne postoje bezbednosni problemi, a nedavno ubistvo pripadnika Žandarmerije Stevana Sinđelića okarakterisao je kao incident u šumi, a ne međunacionalni sukob.

– Ako premijer Vučić zaista misli da ima bezbednosnih problema, trebalo bi da poseti predsednike opština na jugu Srbije, koji su bolje upoznati sa situacijom na terenu. Tenzije mogu da nastanu ako se poveća prisustvo žandarmerije, kaže Musliu i dodaje da će albansko stanovništvo na jugu Srbije protestovati ukoliko se broj žandarma poveća i ako im se daju veća ovlašćenja.

– Žandarmerija treba da se povuče sa juga Srbije. Multietnička policija dobro radi svoj posao. Ona drži red i mir, a načelnik policije treba da bude Albanac, izričit je naš sagovornik

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoran Stanković, kaže za Danas da u ovim opštinama nema međuetničkih sukoba, ali da za ostale opštine premijer Srbije ima više podataka.

– U ponekim opštinama povećan je broj nelegalnih seča šuma i zato su veći bezbednosni rizici, navodi Stanković.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za Danas da ubistvo žandarma Stevana Sinđelića nadomak baze u Merdaru jasno pokazuje da je neophodno povećati broj pripadnika bezbednosnih snaga na jugu Srbije.

– Šta drugo država može da učini u borbi sa kriminalnim grupama nego da poveća prisustvo policije i žandarmerije na teritoriji gde se one pojavljuju. To je normalna i prirodna reakcija države, ističe Radić, dodajući da ne vidi u čemu je problem ako država, na svojoj teritoriji, poveća prisustvo bezbednosnih snaga, niti zašto bi neko zbog toga protestovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari