zvezda navijačifoto STARSPORT

Viši sud u Beogradu je prvostepenom presudom osudio petoricu navijača Crvene zvezde na ukupno 20 godina zatvora zbog paljenja kombija koji je prevozio navijače Partizana 16. aprila 2022. godine.

V.M. B.N. I.M. T.A. i M.S. su osuđeni prvostepenom presudom na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po četiri godine.

Ovu vest nam je potvrdila potrparolka Višeg suda u Beogradu Milica Veličković.

Ona je za Danas izjavila da su petorica navijača Crvene zvezde osuđena na jedinstvene kazne zatvora od po četiri godine kao i na novčane kazne u iznosu od 120.000 dinara.

Sva petorica navijača su osuđena na po 3.5 godine zbog krivičnog dela Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu kao i 1,5 dana zatvora za krivično delo Izazivanje opšte opasnosti. Jedinstvenom kaznom zatvora oni su osuđeni na po 4 godine zatvora, jer se prema odredbama ZKP jedinstvena kazna zatvora koja zbraja više krivičnih dela mora umanjiti tako da bude ceo broj, pa su osuđeni umesto 4,5 osuđeni na okruglo 4 godine zatvora.

Pored ove kazne, njima je izrečena mera zabrane prisustvovanja utakmicama muškim i ženskim seniorskim timovima, u svim sportovima u trajanju od 3 godine. Ova mera stupa na snagu nakon što se odsluži zatvorska kazna.

Zabrana prisustvovanja utakmicama, pored toga što zabranjuje fizički prisustvo na utakmicama, podrazumeva i da se onaj kome je izrečena mera u pre početka utakmice mora javiti u najbližu policijsku stanicu i tamo provesti vreme sve dok se utakmica ne završi.

Inače, optužnim predlogom tužilaštva, ova petorica prvostepeno osuđenih su se teretili da su 16. aprila 2022. godine, nakon derbija Crvene zvezde i Partizana, u ataru sela Markovac, maskirani preprečili put kombiju u kome su se nalazili navijači Partizana.

Oni su zatim zasuli kombi kamenicama i drugim predmetima, da bi jedan od navijača ubacio zapaljenu baklju u kombi kroz polomljen prozor. U kombiju je nakon toga izbio požar i navijači Partizana su nekako uspeli da izađu iz kombija. Vozilo je nedugo zatim eksplodiralo.

U ovom događaju je lake telesne povrede zadobilo više lica.

Protiv ove presude Više javno tužilaštvo je najavilo žalbu Apelacionom sudu jer je zahtevalo da se počinioci kazne jedinstvenom kaznom zatvora sa po osam godina.

Po ovoj presudi pravo žalbe Apelacionom sudu ima i odbrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari