VJT: Prijave protiv tužiteljke Savović zbog kršenja Zakona o javnom tužilštvu i Etičkog kodeksa 1Foto: bg.vi.jt.rs

Više javno tužilaštvo u Beogradu u saoptilo je da je Glavni javni tužilac Nenad Stefanović podneo prijave protiv tužiteljke Bojane Savović disciplinskom tužiocu Visokog saveta tužilaštva zbog kršenja odredbi Zakona o javnom tužilštvu i Etičkog kodeksa javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca zbog njenih izjava tokom izborne kampanje na tribinama „Proglasa“, intervjua „NIN-u“, ali i ophođenja prema kolegi tužiocu.

„Prijave su podnete jer je Savović u više navrata tokom izborne kampanje za izbore održane 17. decembra 2023. godine na javnim skupovima ispred inicijative ‘Proglas’ iznosila svoj politički stav, odnosno svoje političko opredeljenje, što predstavlja disciplinski prekršaj, odnosno kršenje načela nepristrasnosti i ugrožavanje poverenja u javno tužilaštvo“, navelo je VJT u saopštenju objavljenom na sajtu tog tužilaštva.

Dodaje se da je tužiteljka Savović u decembru „grubo vređala jednog kolegu, inače zamenika glavnog javnog tužioca što je suprotno Etičkom kodeksu“.

VJT ukazije na odredbe Zakona o javnom tužilaštvu, koje regulišu kršenje načela nepristrasnosti i ugrožavanje poverenja u javno tužilaštvo, kao i član istog zakona koji nosi naslov “Zabrana političkog delovanja”, u kojem piše da je „javni tužilac dužan da se uzdržava od javnog izražavanja političkih stavova i učestvovanja u javnim raspravama političkog karaktera, osim ako se radi o pitanjima koja se tiču javnog tužilaštva, ustavnosti i zakonitosti, ljudskih prava i osnovnih sloboda, a stav 3 kaže da je nosilac javnotužilačke funkcije dužan da se uzdržava od učestvovanja u političkim aktivnostima političkih subjekata“.

„Suština ovih zabrana i ograničenja koja predviđaju Etički kodeks i Zakon o javnom tužilaštvu je u tome da javni tužilac mora u javnosti da bude apolitičan. Drugim rečima, javni tužilac mora da se uzdrži od svih aktivnosti kojima se krši načelo nepristrasnosti“, navodi VJT.

Tužilaštvo je u svom saopštenju citiralo sve izjave tužiteljke Savović, koje se smatraju spornim i zbog kojih su prijave podnete.

Tužiteljka Bojana Savović je u Novom danu na N1 rekla da je porotiv nje podneto 11 prijava u roku od nedelju dana. Kako je navela, na sve je odgovorila u jednom podnesku i istakla da je tužno što se prvi čovek VJT bavi takvim stvarima, a ona uvučena u blato i mulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari