Vlada usvojila više zakonskih predloga, nove mere za emisiju zagađenja vazduha 1Foto: EPA/ KOČA SULEJMANOVIĆ

Vlada Srbije usvojila je predloge zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine i o finasijskoj pomoći privredi zbog pandemije korona virusa. Popisom poljoprivrede koji će se sprovesti od 1. juna do 31. decembra 2023. godine biće omogućen realan prikaz stanja u poljoprivredi Srbije, saopštila je Vlada. Biće popisani, izmedju ostalog, lokacija gazdinstva, zemljišni fond i kategorije […]

Vlada Srbije usvojila je predloge zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine i o finasijskoj pomoći privredi zbog pandemije korona virusa.

Popisom poljoprivrede koji će se sprovesti od 1. juna do 31. decembra 2023. godine biće omogućen realan prikaz stanja u poljoprivredi Srbije, saopštila je Vlada. Biće popisani, izmedju ostalog, lokacija gazdinstva, zemljišni fond i kategorije poljopivrednog zemljišta, površine pod usevima, voćnjaci i vinogradi, navodnjavanje i upotreba đubriva, broj i vrste stoke, košnice, poljoprivredni objekti, mehanizacija.

Vlada je odobrila 150 miliona dinara za subvencioniranje domaćeg turizma, odnosno za dodatnih 30.000 turističkih vaučera, jer se očekuje, kako je navedeno u saoptenju, da će ta odluka značajno doprineti povećanju turističkog prometa i pratećih uslužnih i privrednih delatnosti, a time i ekonomskom rastu.

Danas je usvojen i Predlog zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u oteženim ekonomskim uslovima usled pandemije korona virusa.

Kada zakon bude donet biće obezbeđena sredstva za privredne subjekte koji su podneli zahtev za kreditiranje kod Fonda za razvoj Srbije u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima, a koji nisu razmatrani zbog nedostatka sredstava, navodi se u saopštenju.

Takođe, utvrđen je Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora Evropske investicione banke i Srbije vrednosti 200 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima i preduzećima „srednje tržišne kapitalizacije“.

Taj novac biće preko Fonda za razvoj dat preduzećima koja još nisu dobila pomoć za ublažavanje posledica pandemije.

„Krediti će biti plasirani pod veoma povoljnim uslovima i to 110 miliona evra za obrtna sredstva, odnosno za pomoć za likvidnost, a 90 miliona evra za investicione aktivnosti, za kupovinu i nabavku opreme, rast i razvoj preduzeća kako bi se dodatno umanjile negativne posledice pandemije i dao doprinos rastu ekonomije“, navodi se u saopštenju.

Nove granične vrednosti emisije zagađujućih materija

Vlada Srbije danas je usvojila i Uredbu o izmenama i dopuni Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagadjujućih materija u vazduhu iz postrojenja za sagorevanje „s obzirom da je problem kvaliteta vazduha prepoznat kao jedan od prioritetnih za rešavanje u oblasti unapređenja stanja životne sredine“.

Kaako je nevedeno u saopštenju, veliki broj pritužbi građana odnosio na individualne izvore zagađivanja, uglavnom objekte za pripremu hrane i predloženim izmenama i ovi objekti se sstavljaju pod kontrolu inspekcije za zaštitu životne sredine.

Izmenama će se merenja u toku probnog rada i pojedinačna merenja emisija zagađujućih materija sprovoditi i na malim postrojenjima za sagorevanje snage manje ili jednake 8 kWth, ukoliko koriste tečna i gasovita goriva, odnosno snage manje ili jednake 50 kWth, ukoliko koriste čvrsta goriva.

Agencija za zaštitu životne sredine će u narednom periodu preći na elektronsko izveštavanje ka Nacionalnom registru izvora zagađivanja (NRIZ), što znači potpuno ukidanje dostavljanja papirnih dokumenata i njihovo slanje poštom, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari