Vlada Velike Britanije mora da plati skoro pola miliona evra nekadašnjoj tužiteljki Euleksa 1Foto: Screenshot/Youtube

Mariji Bamije, nekadašnjoj tužiteljki Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks), Vlada Velike Britanije moraće da ispaliti skoro pola miliona evra, odnosno 423 hiljade funti.

Naime, nakon što je ova uzbunjivačica ukazala na korupciju u toj misiji na Kosovu, piše Gardijan, Bamije je dobila otkaz.

Ona već osam godina tvrdi da joj Kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (FCDO) nije pružila podršku nakon što je pokušala da razotkrije vezu između zvaničnika Euleksa i osumnjičenih kriminalaca na Kosovu.

Umesto toga, kako je ranije izjavila, vladini zvaničnici su joj rekli da ignoriše očigledne dokaze o tome.

Njen zahtev o zapošljavanju, odnosno o tome zašto je dobila otkaz, trebalo je da u maju i junu ove godine razmotri sud, ali je neposredno pre prvog ročišta usledila nagodba bez priznanja odgovornosti od nešto manje od 423.000 funti.

FCDO je saopštio da i dalje snažno poriče tvrdnje Marije Bamije.

Govoreći prvi put od nagodbe, Bamije je za Gardijan rekla da je trebalo da bude pohvaljena zbog razotkrivanja dokaza o korupciji, ali je umesto toga bila maltretirana i primorana da napusti posao.

Gardijan podseća da je osnivanje Euleka od strane EU koštalo više od milijardu evra (703 miliona funti), uz obećanje da će loviti „velike ribe” među kosovskim političarima za koje se tvrdilo da su umešani u organizovani kriminal.

Bamije od sredine 2012. ukazuje na korupciju u Euleksu, o čemu je pisao i Danas.

Iliru Tolaju, bivšem sekretaru ministarstva zdravlja, Euleks je sudio zbog mita i izbegavanja plaćanja poreza. Osuđen je 2014. na 18 meseci zatvora, još dve osobe su takođe osuđene, ali na osam meseci zatvora, a među oslobođenima bio je i Bujar Bukoši, tadašnji ministar zdravlja.

Upravo je Bamije tada tvrdila da je Tolaj pokušao da podmiti sudiju da mu smanji kaznu i da za to ima dokaze u vidu prisluškivanih Tolajevih razgovora.

Potom je 2014. najavljeno, podseća Gardijan, da će FCDO smanjiti broj tužilaca u EULEKS-u, pa je tako tužiteljki Bamije u novembru te godine uručeno obaveštenje otkazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari