Bogovič: I Srbija će imati koristi od reformi "onlajn sektora" 1Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Odlučno sam glasao za direktivu, koja, u stvari, sada predstavlja pregovaračku poziciju Evropskog parlamenta o autorskim pravima na digitalnom jedinstvenom tržištu, a koju je Evropski parlament usvojio većinom glasova.

Zadovoljan sam što smo usvojili stav i na taj način Evropskom parlamentu postavili smernice i mandat za nastavak pregovora u trijalogu sa Evropskom komisijom i Savetom u domenu razvoja autorskih prava na internetu, koji se razvija brzinom svetlosti, a polje autorskih prava u njemu je haotično. U Evropskom parlamentu smo napravili veliki korak napred za formulisanje finalnih rešenja u budućem procesu unutar EU, što će omogućiti evropskim stvaraocima, umetnicima, svim autorima i novinarima da bolje zaštite svoja autorska prava na internetu, pogotovo u slučajevima velikih onlajn platformi, kao što su posebno veb giganti iz SAD, i koji trguju sadržajem zaštićenim autorskim pravima, i tako zarađuju velike prihode na njihov račun, ali u većini slučajeva ne dele svoj profit sa autorima ovih sadržaja, ukazuje za Danas Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, komentarišući novousvojenu direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, donetu u cilju zaštite evropske kulture, autora i novinara.

Naš sagovornik ocenjuje da je ova reforma o autorskim pravima na digitalnom tržištu jedna od najvažnijih za zaštitu evropske kulture i autora u EU i izražava nadu da će ta reforma biti sprovedena do kraja aktuelnog mandata Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Saveta EU. Upitan šta će takav potez Evropskog parlamenta značiti za Srbiju, Bogovič ističe da će zaštita autorskih prava biti od koristi i autorima i novinarima iz Srbije, kao i svim onima iz ostalih država Zapadnog Balkana kada se te zemlje budu pridružile „evropskoj porodici“.

– Napravili smo dobru i pozitivnu stvar koja će štititi „male autore“, stvaraoce, muzičare, pisce, filmske autore, izdavače i novinare u EU sa ciljem, da se poboljša njihov položaj u odnosu na onlajn gigante koji na svojim platformama plasiraju medije, muziku i druge sadržaje. Za nas, internet korisnike se time ništa neće menjati. Bez dodatne obaveze nastavićemo da delimo muziku, članke, čitamo blogove i onlajn sadržaje preko veb mreže. Sloboda interneta nikako neće biti ugrožena. Naravno, moramo biti samo svesni da internet ne može biti trgovina za samoposluživanje gde svako može dobiti ono što želi, iako ponekad imamo osećaj da je sve omogućeno na internetu, precizira Franc Bogovič.

„Omogućiti kritičku i nezavisnu misao“

Bogovič napominje da „potpuna otvorenost“ osigurava bržu cirkulaciju informacija, ali je, istovremeno, internet postao odličan „biznis“. „Problem je, kako jasnu pokazuju podaci iz poslednjih godina, što sadašnji sistem već dugo ne odražava stvarnu vezu između rada autora i prihoda onlajn platformi. I upravo za njih se priprema ova reforma, tako da će iz velikog dela finansijskog kolača, koji se kreira na globalnom tržištu iz njihovog sadržaja, i oni dobiti svoj deo. Samo na ovaj način možemo održati kvalitet pisanih /izvođenih autorskih i umetničkih dela, a samim tim i kritičke i nezavisne misli koja neće biti kontrolisana od strane nekih globalnih multinacionalnih kompanija“, objašnjava sagovornik Danasa.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari