Čeka se odluka o povratku "indeksovaca" 1

Nacionalno telo za akreditaciju u visokom školstvu koje je delimično preuzelo nadležnosti Komisije za akreditaciju nije, saznaje naš list, 27. septembra zauzelo stav o nedavnom imenovanju trojice profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta…

… optuženih za učešće u korupcionaškoj aferi „Indeks“, Sveta Purića i Srđana Đorđevića, za prodekane za finansije i nastavu, te Miodraga Mićovića za direktora fakultetskog Instituta za pravna i društvena istraživanja.

To telo je, naime, kako je najavljivano na Pravnom fakultetu, 27. septembra trebalo da ukine mere koje je svojevremeno izrekla Komisija za akreditaciju, i kojima profesorima optuženim u aferi „Indeks“ onemogućavano napredovanje na rukovodeće funkcije na Pravnom fakultetu, ali i samostalno ispitivanje studenata, već su to morali da čine pod nadzorom.

Uprkos tim merama, rukovodstvo Pravnog fakulteta u Kragujevcu je, kako se ovde spekuliše, na mig odozgo, konkretnije od inicijatora skorašnje smene na čelu rektorata kragujevačkog Univerziteta, nedavno unapredilo „indeksovce“ Purića, Đorđevića i Mićovića na rukovodeće funkcije u toj visokoškolskoj ustanovi, dok je stav nadležnog tela o tome zatražen retroaktivno, i to tek kad je u javnosti o tom unapređenju počelo naveliko da se govori i piše.

Nacionalna telo za akreditaciju, prema jednoj informaciji, nije ni razmatralo inicijativu o ukidanju mera „indeksovcima“, dok prema drugim izvorima, to je telo, ipak, razmatralo tu inicijativu, ali se proglasilo „nenadležnim“.

Dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Dragan Vujisić krajem prošle sedmice, a ni juče, nije želeo da komentariše informaciju da se Nacionalno telo za akreditaciju nije izjasnilo o imenovanju trojice profesora, optuženih u aferi „Indeks“, na rukovodeća mesta na tom fakultetu. Krajem prošle nedelje rekao nam je da očekuje da će dokument (stav) Nacionalnog tela za akreditaciju u Kragujevac stići do srede, dok nam je juče predložio da se, tim povodom, čujemo do kraja nedelje.

– Ne mogu da komentarišem rekla-kazala priče. O stavu Nacionalnog tela za akreditaciju mogu da pričam tek kad informacija o tome stigne zvanično na fakultet. Koliko mi je poznato, takva informacija još nije stigla, rekao nam je juče Vujisić i predložio da se čujemo u subotu. Napomenuo je, pritom, „da ne beži od javnosti“, te da „nema šta krije“.

Izvori našeg lista navode, pak, da je dekan Vujisić, na sednici Saveta Pravnog fakulteta, održanoj 25. septembra, navodno tvrdio da je siguran da će Nacionalno telo za akreditaciju za dva dana (27. septembra) da ukine mere kojima se onemogućava imenovanje „indeksovaca“ na rukovodeće funkcije i njihovo samostalno ispitivanje studenata. Ono što je, međutim, za sada izvesno jeste, tvrde naši sagovornici, da je „sigurno da se Nacionalno telo za akreditaciju konkretno nije izjasnilo tim povodom. Upozoravaju, doduše, i da bi informacija o tome na putu od Beograda do Kragujevca mogla da pretrpi „korenite izmene“.

Ono što u ovaj galimatijas unosi novu zbrku jeste dilema vezana za to da li se Nacionalno telo za akreditaciju proglasilo nenadležnim ili nije ni razmatralo inicijativu za ukidanje mera kojima se „indeksovcima“ onemogućava povratak na rukovodeća mesta na Pravnom fakultetu. Poznavaoci ove problematike smatraju da je gore ako se Nacionalno telo proglasilo nenadležnim za ukidanje mera profesorima optuženim u aferi „Indeks“, jer bi takav stav mogao da sugeriše da niko nije bio nadležan ni za njihovo izricanje, što bi trojici „indeksovaca“ legalizovalo sadašnji status.

Afera „Indeks“, nazvana je tako po istoimenoj policijskoj akciji u februaru 2007, kad je, zbog prodaje ispita i diploma na kragujevačkom Pravnom fakultetu, uhapšeno i optuženo više desetina osumnjičenih iz Kragujevca, ali i Beograda i Niša. Reč je o najvećoj korupcionaškoj aferi u istoriji domaćeg visokog školstva, koja ni jedanaest godina od hapšenja njenih aktera nije dobila sudski epilog. Gotovo istovetna afera na Zagrebačkom sveučilištu svojevremeno je okončana za nepunih godinu dana.

Progon bivšeg rektora

Da se situacija na Univerzitetu u Kragujevcu i oko njega još uvek ne smiruje, svedoči i jučerašnja izjava bivšeg rektora Nebojše Arsenijevića, koji kaže da i dalje gotovo svakodnevno ide na saslušanja u sud ili policiju. Istovremeno mu, kako tvrdi, nezvani gosti noću, „u sitne sate“, kucaju na vrata od stana, a nedavno su mu, oko 3 sata iza ponoći, kamenjem zasuli stan.

Uhapšen član Saveta Univerziteta

Lokalni portali juče su objavili da je policija tokom dana uhapsila Nenada Andrića (42), direktora Prve tehničke škole u Kragujevcu, koji je i član novog saziva Saveta univerziteta u Kragujevcu. Andrića je za člana Saveta Univerziteta imenovala Vlada Srbije. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je juče da su uhapšeni N. A. (1976), zbog sumnje da je izvršio krivična dela primanje mita i trgovina uticajem i B. M. (1975), osumnjičen za davanje mita. Osumnjičeni N. A., odgovorno lice Prve tehničke škole u Kragujevcu, preko posrednika B. M. tražio je 400 evra kako bi uticao na nastavnika te škole prilikom polaganja popravnog ispita, iako učenik nije imao potrebno znanje. N. A. je, kako se sumnja, preko istog posrednika tražio prvo 300, a potom 200 evra, kako bi pozitivno odlučio po molbi majke za premeštaj ćerke na drugi smer u okviru Prve tehničke škole u Kragujevcu. U saopštenju se navodi da se B. M. sumnjiči da je od ove majke uzeo 200 evra, posle čega je uhapšen.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari