Doživotni zatvor je smrtna kazna na rate

Nataša Mrvić Petrović, naučna savetnica Instituta za uporedno pravo, za Danas govori zašto se protivi pooštravanju kazni za najteža krivična dela

Ostavite komentar


  1. Gospodja je sve pomesala u „corbu“.
    Sve vreme govori kazna a onda pominje prevenciju i kaznu kao korektivnu meru. Rec kazna to i znaci, kazna a ne korekcija ili prevencija. To da li ce ili nece nekog ubiti u zatvoru nije briga drustva koje ga se oslobodilo i dalo nekom u nadležnost. To je problem nadležnih.
    Govori o nemanju analize, siguran sam da je njoj dostupna sva statistika i da je do sada mogla da uradi analizu sama. Videla bi da je 80% osudjenih pre ili kasnije osudjeno opet. To nam govori dve stvari, kazne su blage i oni se nisu resocijalizovali.
    Kaze da predlog nije po preporukama/uredbama EU.
    Nema problema, evo moj predlog je 90-120 godina zatvora sa mogucnoscu uslovnog posle odsluzenih 3/4 kazne.
    Govori da se vlast povela za narodom. Da li zna kako su nastali prvo obicaji pa iz njih zakoni? To se uci iz srednjoskolskih udzbenika Prava.

  2. Ovaj zakon se donosi zbog silovatelja dece koji ubijaju svoje zrtve.

    Uspesnost resocijalizacije kod ovakvih ljudi je 0%. Uvek pocine novo delo kada izadju iz zatvora.

    Jel razumete da drustvo i gradjani, oni koji placaju porez i cine ovu drzavu, u ogromnom broju ZELE ovakav proces jer ne vide druge nacin kako da zastite buducu nerodjenu decu?

    Jel razumete da i nasa deca imaju prava kojih ne zelimo da se odreknemo jer neko ne zeli da prihvati realnost da je sve sto je “struka” radila do sada neuspesno?

    Jel mozete da snesete odgovornost, i cime to tacno, da vise necemo imati ni jedan takav slucaj?

    Mozda Vase dete da ponudimo na staranje ovakvim monstrumima prilikom resocijalizacije?

    Ili objasnite bolje – ili se pomerite.

    1. Guglaj nad kim je i, još važnije, zašto izvršena poslednja smrtna kazna u Srbiji. Odlično je znao šta ga čeka nakon onoga što je uradio. A da li ga je to sprečilo u svom naumu? Naravno da nije. Bilo mu je svejedno. Pročitaćeš i da se nakon zločina sam prijavio policiji – ušao u stanicu i tražio da ga uhapse. Dakle, takve ništa ne može da spreči. Ni smrtna, ni doživotna. Takvih ljudi, nažalost, će uvek biti, i ovakvih dela će, još više nažalost uvek biti. Dakle – kazna ne idvraća od nauma. Posebno ne od takvog nauma. Ako nije odvratilo tog o kome pišem i to u „ono“ vreme kad je pravosuđe bilo jako efikasno, a kaznena politika daleko rigoroznija (ne samo za ubistva, nego za sve), uzalud je očekivati da će par redaka teksta odvratiti sada nekog sličnog.

      A kad si već pomenuo porez – od tvog poreza će biti isplaćena naknada štete (i to ne mala) prvom koji bude osuđen na doživotnu i koji se bude žalio Strazburu (Strazbur, to je onaj sud u koji se prosečan Srbin kune, al’ samo kad njemu lično odgovara – kad na nejmu neko drugi pokuša ostvariti svoja prava onda će taj isti sud mrzeti k’o najgoreg neprijatelja)

  3. Ako bude osuđen na 40 godina zatvora, nakon što odsluži kaznu, biće 40 godina stariji (ako doživi) i mala je mogućnost da će ponovo izvršiti krivično delo. Kazna doživotnog zatvora je prihvatljiva, ali sa mogućnošću (ne i obavezom) uslovnog otpusta posle 30 godina. Sve bi zavislo od toga koliko je osuđeno lice imalo godina u momentu izvršenja krivičnog dela, evntualnog uslovnog otpusta, u kojoj se meri resocijalizovalo, kakvo je bilo njegovo vladanje, kakvo mu je zdarvstveno stanje itd. Ne može se posmatrati površno, niti generalizovati.

Ostavite komentar


Vladavina prava

Počelo suđenje po tužbi protiv Šapićeve fondacije 10

Počelo suđenje po tužbi protiv Šapićeve fondacije

Pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu održano je ročište po tužbi Udruženja roditelja dece sa autizmom, „Svoj svet “ iz Novog Sada protiv Fondacije „Budi human – Aleksandar Šapić“ zbog toga što je jednostrano, bez ikakvog obrazloženja i obaveštenja, prekinulo sve humanitarne akcije čiji su korisnici bili udruženja građana i ustanove.

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.