Miroslav Mika Aleksić se izjasnio da nije kriv, nastavak pripremnog ročišta 15. novembra 1Foto: Beta/Branislav Božić

Miroslav Mika Aleksića, optužen za silovanja i polna uzmeiravanja polaznica svoje škole glume, izjasnio se danas na pripremnom ročištu da nije kriv, saznaje naš list.

Kako saznajemo, odbrana je predložila oko 60 svedoka, među kojima je i Aleksićeva supruga Biljana Mašić, koja danas nije bila u pratnji Aleksića kao što je to učinila prethodni put kada je trebalo da se održi pripremno ročište.

Nastavak pripremnog ročišta zakazano je za 15. novembar u Palati pravde, s početkom u 12 časova.

Aleksić se tereti za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva, takođe, kvalifikovana u produženom trajanju.

Neke od devojaka bile su maloletne.

On je nedavno pušten iz pritvora u kućni pritvor sa nanogicom.

Punomoćnik oštećenih, Jugosalav Tintor, zatražio je na današnjem pripremnom ročištu od predsednika veća, sudije Zorana Božovića, da se sam izuzme iz ovog predmeta, jer je kao član krivičnog vanpretresnog veća već odlučivao o pritvoru Aleksiću.

Miroslav Mika Aleksić se izjasnio da nije kriv, nastavak pripremnog ročišta 15. novembra 2
Jugoslav Tintor (Foto: Medija centar)

Tintor objašnjava za Danas da je Božović doneo odluku da ne želi da izađe iz predmeta.

– Prema stavu Vrhovnog kasacionog suda takva situacija diskredituje sudiju da sudi predmet. To je trebalo da uradi Aleksićev branilac, jer dovodi u pitanje nepristrasnost sudije. Ja sam to uradio da proces ne bude manjkav, da se ne bi desilo kao u slučaju Darka Šarića kada je Vrhovni kasacioni sud ukinuo presudu. Kada imate takvog sudiju u veću bolje je odmah intervenisati, pre početka dokaznog postupka – ukazuje Tintor za Danas.

Kako ukazuje, odbrana je istakla da njima odgovara sudija Božović i obećala da se neće pozivati na odluku Vrhovnog kasacionog suda.

– Ja sam zaista verovao da će sudija Božović doneti odluku da se samoizuzme. Sada idemo u postupak s time da odbrana može da poništi ceo proces ako to bude želela – navodi Tintor.

Prema njegovim rečima, nakon odbrane optuženog, u dokaznom postupku svedočiće žrtve.

Miloš Urošević, aktivista za ljudska prava koji prati Aleksićev slučaj, smatra da to što se Aleksić izjasnio da nije kriv “univerzalni slogan svih počinilaca i poricatelja svojih zločina”.

Miroslav Mika Aleksić se izjasnio da nije kriv, nastavak pripremnog ročišta 15. novembra 3
Miloš Urošević (Foto: Srdjan Veljovic)

– U tom sloganu sadržano je više političkih činjenica: prvo, nisam kriv – predstavlja napad na žrtvu, na uverljivost njenog iskaza; drugo – nisam kriv – predstavlja pokušaj počinioca da učini sve što je u njegovoj moći da onemogući da se priča žrtve čuje; treće – nisam kriv predstavlja strategiju počinioca da još jednom dehumanizuje svoje žrtve tako što će da ispadne da su one te koje lažu, a da je on taj koji govori istinu. Na njegovo „nisam kriv“, mi kao društvo zajedno sa žrtvama treba da kažemo „nikad više“, jer je taj slogan univerzalni kriv preživelih – ukazuje Urošević za Danas.

Inače, Aleksićev advokat Zoran Janković je pred ulazak u Palatu pravde nekoliko puta izgovorio „pobeđujemo, pobeđujemo“, preneli su beogradski mediji.

List Blic piše da je Aleksić polaznicima i polaznicama svoje škole glume “Stvar srca” da su sve žene k**ve i da treba da budu k**ve, a da se to posebno odnosi na glumice.

Kako piše Blic, ovo su sve žrtve, ali i svedokinje, ispričale u tužilaštvu, što se potom našlo i u optužnici protiv Aleksića.

Podsetimo i na to da Aleksić podnosi privatne tužbe protiv novinarki, novinara i javnih ličnosti koji prate njegov slučaj.

Posle novinarke Blica Ivane Mastilović Jasnić, lista Danas i novinara Milojka Pantića, na spisku privatnih tužbi zbog navodne povrede ugleda i časti i pretrpljenog duševnog bola, nedavno se našla i spisateljica Biljana Srbaljnović.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari