Prelević: Iza novih postavljenja u pravosuđu stoji zatamnjena politička pripadnost 1Foto: Medija centar

Protiv sudija koji su se oglušili o obavezu da dostave listu svojih primanja i imovine, Agencija za borbu protiv korupcije podnela je četiri krivične prijave, osam prekršajnih, u pet slučajeva nadležnim organima dati su izveštaji o podacima iz imovinske karte, a izrečena je čak 51 mera upozorenja za 47 sudija i četiri tužioca.

Uz to, tokom 2018. godine pokrenuto je 49 postupaka protiv sudija i ranijih sudija, kao i četiri postupka protiv javnih tužilaca, zbog kašnjenja u podnošenja izveštaja o imovini i prihodima po izboru na javnu funkciju, odnosno po prestanku javne funkcije.

U Agenciji za Pravo Danas kažu da su kontrolom, na osnovu godišnjih planova provere za 2013, 2017, 2018 i 2019. godinu, bile ubuhvaćene sudije Vrhovnog kasacionog suda, Privrednog apelacionog suda, Privrednog suda u Beogradu, Apelacionog suda u Beogradu, viših sudova u Republici, kao i tužilaca u Apelacionim i višim javnim tužilaštvima, što čini nešto manje od trećine funkcionera u pravosuđu.

Advokat Boža Prelević ukazuje da zakon važi podjednako i za ljude iz pravosuđa i ukoliko je obaveza ustanovljena, oni koji osuđuju morali bi da znaju za te odredbe i da ih poštuju.

Međutim, ističe da se u tim propustima često ne krije imovina stečena eventualnom korupcijom ili na nezakonit način, pa iako na prvi pogled deluje kao da je neko hteo da prikrije milione, kada se uđe u konkretan predmet vidi se da uzrok može biti i banalan. Navodi primer poznate sutkinje čiji je muž novac prebacio u drugu banku zbog veće kamate, a da taj prenos nije bio evidentiran u prijavi, što nije dramatičan propust.

On potvrđuje da u priči o imovinskoj karti sudija i tužilaca ima drugih stavki koje su mnogo komplikovanije za dokazivanje, a reč je o postavljanju ili imenovanju na pozicije gde mogu da ostvare dodatne prihode.

Najčešće se pominju mesta predavača ili ispitivača na Pravosudnoj akademiji, koja se po pravilu dodeljuju sudijama i tužiocima viših i apelacionih sudova i tužilaštava. Ona, uz redovnu sudijsku ili tužilačku platu, nose mesečni prihod od 30.000 do 230.000 dinara, a nisu bezazlene ni „tezge“ sa ispitima za zvanje notara ili izvršitelja.

– Moram da se složim sa stavom da su sporna neka imenovanja na Pravosudnoj akademiji. Činjenica je da su uklonjeni svi koji su se zalagali za drugačiji pristup organizovanju akademije, i ona se pretvorila u svoju suprotnost. Postala je nagrada sudijama i tužiocima za neko postupanje, a to je vidljivo jer neke od ispita drže oni koji sa tom oblasti nemaju nikakve veze – kaže naš sagovornik.

On naglašava da bi trebalo ispitati šta nije kvalifikovalo one koji su sklonjeni, a šta je kvalifikacija novih koji su na njihovo mesto došli.

– U većini slučajeva iza novog postavljenja stoji zatamnjena politička pripadnost i to je prepoznatljivo od 2012. godine i jasno za neke ljude možete napraviti vezu odakle su tu i koje su ustupke vlasti učinili za takvu nagradu. Naravno, ne treba generalizovati jer i na Akademiji ima časnih predavača i profesora, ima i onih koji su se sami povukli, onih koji su sklonjeni kao i ljudi kod kojih je jasna pozadina kako su se tu našli – zaključuje Prelević.

Nije pravosuđe krivo za sve

– Pravosuđe nije krivo za sve što u društvu ne valja, nije krivo što nema adekvatne presude jer nisu sakupljeni validni dokazi, a često se iza optužbi na račun sudija ne krije neko stvarno korupcionaško delo, već je deo spinovanja i više na nivou političkog prepucavanja – kaže advokat Božo Prelević.

Prijave se daju u roku od mesec dana

Sudije i tužioci imaju obavezu da u roku od 30 dana od dana izbora na javnu funkciju podnesu izveštaj o svojoj imovini i prihodima, odnosno pravu korišćenja stana za službene potrebe i o imovini i prihodima supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece ukoliko žive u istom porodičnom domaćinstvu, na dan izbora, kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije gde se vodi registar imovine i prihoda funkcionera. Takođe, obavezni su da u roku od 30 dana od dana prestanka javne funkcije, prijave stanje na dan prestanka javne funkcije, kao i da dostave podatke ukoliko je došlo do bitnih promena u odnosu na prethodni izveštaj.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari