Učenici da uče o ravnopravnosti i toleranciji 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Veoma je važno što je sprovedena preporuka Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da se povuku homofobični udžbenici za srednju školu, jer srednjoškolci u tom uzrastu formiraju stavove prema određenim društvenim grupama, više se susreću se sa osobama drugačije seksualne orijentacije i počinju da ih primećuju u svojoj okolini, kaže za Danas Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Podsetimo, kako je Danas nedavno prvi pisao, nekoliko udžbenika za srednje škole u Srbiji, čiji je sadržaj diskriminisao LGBT osobe, najpre su povučeni, a zatim i korigovani, pa će se pred početak školske 2019/2020. u prodaji naći nove knjige.

Upravo je poverenica Janković u aprilu prošle godine preporučila Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se tih nekoliko diskiminatorskih udžbenika za drugi razred gimnazija, treći i četvrti razred medicinske škole, te treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge povuku i koriguju.

Pritužbe na ove udžbenike je poverenici uputila Organizacija za lezbejska ljudska prava – Labris, koja je još 2014. sprovela analizu diskriminatornog sadržaja u srednjoškolskim udžbenicima pod nazivom „Istopolna orijentacija u srednjoškolskim udžbenicima“.

Kako naglašava poverenica Janković, za učenike je bitno da uče o vrednostima ravnopravnosti i tolerancije, kako iz udžbenika tako i od profesora koji treba da promovišu ove vrednosti.

– Takođe, mislim da će to pozitivno uticati i na samopouzdanje dece koja su drugačija, koja se često pitaju da li nešto nije u redu sa njima ako ne mogu da se uklope u društvo i prema kojima vršnjaci zbog toga mogu biti prilično surovi. NJima je izuzetno važno da budu prihvaćeni, a školski sistem u tome ima veliku ulogu. Takođe, nemam iluziju da se predrasude rešavaju samo izbacivanjem spornih sadržaja. Tu mnogo veću ulogu imaju nastavnici koji dobrim pristupom svaki sadržaj mogu da oplemene ili relativizuju – ukazuje poverenica Janković.

Na pitanje Danasa, koliki je uticaj na formiranje mišljenja o LGBT osobama imalo to što su generacije i generacije mladih pogrešno učili iz tih udžbenika, poverenica Janković odgovara da je nesporno da su udžbenici imali određeni uticaj na prethodne generacije i da neke stvari ostaju usađene celog života, te da je pitanje kako i koliko su se oslanjali na udžbenike.

– Naročito ako u udžbenicima pročitamo nešto što podržava uvrežene stereotipe ili potvrđuje negativne predrasude o LGBT osobama, a što se poklapa sa onim što smo često imali prilike da čujemo u neposrednom okruženju ili putem medija. S druge strane, stavovi se ne kreiraju samo čitanjem sadržaja iz udžbenika. Sve kreće mnogo ranije. Deca već u porodici, u najranijem uzrastu, pa zatim u vrtiću, počinju da usvajaju određena mišljenja i da se ponašaju po prihvaćenim obrascima ponašanja. Tako da dok se dođe do udžbenika, dosta toga već postoji kao kreirani stav. Edukacija od najranijeg uzrasta je najbolji način za kreiranje ispravnog mišljenja i za uspešnu borbu protiv diskriminacije – ističe Janković.

LGBT zajednica je punopravni deo našeg društva

„Položaj LGBT osoba u Srbiji nije sjajan, ali je bolji nego što je bio. Odnos prema LGBT osobama je znatno poboljšan poslednjih godina, zahvaljujući brojnim aktivnostima koje sprovode državne institucije, među kojima je i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, ali i velikom zalaganju organizacija civilnog društva i pojedinaca koji se bave zaštitom ljudskih prava. S druge strane, mislim da kao društvo i dalje nismo do kraja shvatili da tolerancija podrazumeva prihvatanje i onoga što ne razumeš i sa čim nisi saglasan, jer priličan broj građana i građanki još uvek ima socijalnu distancu i predrasude prema LGBT zajednici. Ponekad imam osećaj da neki misle kako će LGBT identitet sam od sebe da prođe, ali neće, oni su naši ravnopravni građani i građanke. LGBT zajednica je punopravni deo našeg društva i svi treba kontinuirano da radimo na tome da ti naši građani i građanke budu potpuno ravnopravno prihvaćeni da imaju jednaka prava. Postoji niz pravnih pitanja koja se moraju rešiti kako bi LGBT osobe u Srbiji bile istinski ravnopravne. Neka od tih pitanja doći će na red najavljenim izmenama Građanskog zakonika, ali neka pitanja kao što su istopolni brakovi i dalje su predmet sporenja. Činjenica je da ignorisanjem problema rešenje nećemo pronaći, ali i da nije sve u donošenju samih zakona. Zrelost i razumevanje društva za određene teme najteže se postiže. Ravnopravnost i antidiskriminacija mnogima zvuče prilično apstraktno, ali konstantnim radom i malim koracima do cilja se sigurno stiže“, ističe za Danas poverenica Brankica Janković.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari