Varhelji često "žmuri" na zloupotrebe vladavine prava u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Nadležni za medije u Evropskom revizorskom sudu nisu želeli da za naš list daju bilo kakav komentar o tvrdnjama bečkog Štandarda da Evropska komisija pokušava da ublaži ocene iz „radne verzije“ izveštaja navedenog Suda o vladavini prava na Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju.

Kako nam je rečeno u Sudu: „Mi ne komentarišemo naše revizorske izveštaje pre nego što budu objavljeni. Planirano je da ovaj dokument bude objavljen krajem godine, i postaraćemo se da blagovremeno informišemo medije o nalazima.“

Komentar na navedenu temu Danas nije dobio ni od nadležnih za pravosuđe u Evropskoj komisiji.

S druge strane, stručnjaci za evropsku integraciju konstatuju za naš list da su informacije do kojih je došao Štandard verovatno istinite, imajući u vidu „praksu“ komesara za proširenje Olivera Varheljija da neretko „žmuri“ na zloupotrebe demokratije i ljudskih prava koje se događaju na Zapadnom Balkanu.

– Štandard je gotovo sigurno u pravu kada je reč o Evropskoj komisiji, koja ne želi da ugrozi pregovore Beograd-Priština time što će biti suviše kritična, ili čak „negativna“ prema Srbiji. EK želi da održi u životu „svoje čedo“, a to su navedeni pregovori o Kosovu, pa se plaši da bi negativan izveštaj (o vladavini prava, prim. aut.) možda pojačao pritisak da se na još duži rok zaustavi otvaranje novih pregovaračkih klastera sa Beogradom, kaže Franc-Lotar Altman, nezavisni nemački akademik.

Prema Altmanovom mišljenju, „u strukturama EU, Evropska komisija je i dalje najsnažniji zagovornik proširenja, dok su Savet EU, kao i parlamenti pojedinih država članica mnogo skeptičniji i ‘nevoljniji'“.

– Što se Varheljija tiče, ne zaboravimo – on je Mađar i izabran je na „Orbanoj listi“ za Evropsku komisiju. Stoga, ne čudi što evropski komesar za proširenje manje kritikuje autokratske režime nego što to čine drugi članovi Evropske komisije, i on veoma dobro zna da su Orban i Vučić u vrlo dobrim odnosima, konstatuje ovaj sagovornik Danasa.

Govoreći na istu temu, Stefan Simić, programski koordinator Fondacije Centar za demokratiju, kratko poručuje za naš list: „Treba sačekati konačni izveštaj Evropskog revizorskog suda, ali sva je prilika da taj dokument neće biti povoljan po Srbiju.“

Kako je nedavno preneo portal European Western Balkans, Štandard („Der Standard“) tvrdi da je na radnu verziju izveštaja Evropskog revizorskog suda EK poslala svoje komentare, uključujući predloge da se u nekim delovima „ublaži opis stanja u Srbiji“.

U tom kontekstu, podseća da se da je Sud početkom ove godine počeo da ispituje uspešnost mera EU za jačanje vladavine prava u državama Zapadnog Balkana.

Bečki list navodi da je interni dokument već poslat Evropskoj komisiji. Komentare na dokument je Sudu poslao Generalni direktorat za pregovore o proširenju, koji vodi komesar Oliver Varhelji, a u kojem je u skorije vreme došlo do određenih kadrovskih promena.

„Kada se pročitaju prvi komentari EK – konačna verzija izveštaja Revizorskog suda trebalo bi da bude objavljena tek krajem godine – primetno je da Komisija „smekšava“ izbor reči kod ocene vladavine prava u Srbiji.

Na primer, Revizorski sud piše o „negativnom izveštaju“, a Komisija predlaže da se reč „negativan“ izbaci“, tvrdi Štandard. Na drugom mestu, navodi se dalje, izveštaj Suda, osvrćući se na izveštaj Komisije, naglašava da on opisuje „poprilično mračnu sliku stanja vladavine prava u Srbiji“.

Komisija kod ovog dela izveštaja pak preporučuje da se ne upotrebljavaju izrazi kao što je „mračna slika“ i da se upotrebe tačni citati iz njenih dokumenata.

U jednom daljem paragrafu Sud navodi da je „politički uticaj na pravosuđe konstantan i ozbiljan problem“, a Komisija predlaže da se upotrebi izraz „pritisak na pravosuđe ostaje visok“. Na ovom mestu Štandard ne precizira da li se radi konkretno o Srbiji, napominje EWB.

Na drugom mestu, međutim, austrijski list naznačava da se radi o Srbiji – u delu izveštaja u kojem Revizorski sud primećuje da ne postoje jasna pravila oko aktiviranja „suspenzivne klauzule“, kojom se prekidaju pregovori između EU i države kandidata u slučaju ozbiljnog kršenja osnovnih vrednosti EU u oblastima demokratije i vladavine prava.

Komisija je na ovo, kako navodi Štandard, prokomentarisala da je „trenutno osigurana ravnoteža između napretka u vladavini prava i normalizacije odnosa sa Kosovom sa jedne, i napretka u pregovorima koja su pokrivena poglavljima, s druge strane“, prenosi EWB.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Varhelji često „žmuri“ na zloupotrebe vladavine prava u Srbiji”

  1. sa ovakvim ponasanjem eu-ropeaca, oni samo dovode do toga da gradjani srbije sve manje imaju pozitivno misljenje o eu, jer kako to ide sa takozvanim eu vrednostima, kad cutis o svemu sta se desava u srbiji, samo zato da bi se neki njihovi interesi ostvarili. to za mene znaci, da eu-ropejci licimerni i da demokratski principi samo vaze za njihove drzave!

  2. Nek se EU oseća slobodnom da aktivira tzv. „suspenzivnu klauzulu“ i na taj način zapečati sudbinu i sebi i Srbiji.

    Do kraja godine sledi visokorizičan hod po tankom ledu u odnosima EU i Srbije.

  3. Danas bi zaista mogao da smanji ovakve botovske tekstove sa „nezavisnim akademicima“ i „neimenovanim diplomatskim izvorima“, rasteracete i ono malo citalaca. Isto vazi i za one tekstove Congradin i Mihovilovic. Postaje vec smesno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.