Vladika Teodosije: Nećemo se odreći naših svetinja 1Foto:Medija centar

Prvi put 1998. u hramu Hrista Spasa u centru Prištine juče je na Spasovdan – praznik Vaznesenja Gospodnjeg služena sveta liturgija.

Povodom hramovne slave liturgiju je služio i slavski kolač prerezao episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić). On je u prazničnoj besedi naglasio da „hram u Prištini svima nama podsticaj da se još više mole da se ova crkva dovrši i da poput hrama Svetog Save u Beogradu bude ukras ovoga grada“.

– Po prvi put mi danas proslavljamo slavu u ovom veličanstvenom, ali nedovršenom hramu koji su naši prethodnici nama ostavili u zadatak da mi ovde služimo, da se Bogu molimo i da ga dovršimo… Hram u Prištini treba da bude hram svih nas, da nas objedinjuje i sabira u miru, ljubavi i slozi. Da ovde, sa ovog mesta, šaljemo poruku ljubavi i mira prema svima, bez obzira ko su ti ljudi i kakve namere imaju. Služenjem danas u ovom hramu mi svedočimo ko smo, ko smo bili i šta treba da budemo u budućnosti. Svedočimo da se nikada nećemo odreći naših svetinja i da one nama pripadaju i da su zalog našeg večnog života. Iako sabrani danas u malom broju, mi smo seme za neke buduće hrišćane i neka bolja vremena kada će ovaj hram biti završen i ispunjen vernicima – poručio je vladika Teodosije, hrabreći „hrišćane da ne budu u beznađu kada su u opasnosti, jer Bog daje snagu“.

Spasovdanskoj liturgiji prisustvovalo je dvadesetak Srba iz Prištine i centralnog dela KiM, kao i monahinje iz manastira Gračanica. Domaćin slave bila je Đurđa Drmončić iz Prištine.

Crkva Hrista Spasa nalazi se u centru Prištine, kod zgrade Univerziteta i Narodne biblioteke. Sagrađena je tokom poslednje decenije 20. veka prema projektima beogradskog arhitekte Spasoja Krunića. Posle NATO bombardovanja SRJ i uvođenja protektorata UN na KiM minirana je, ali je glavna konstrukcija prošla bez većih oštećenja. U prvo vreme bila je pod zaštitom britanskih pripadnika Kfora, što je nije zaštitilo od raznih vidova vandalizama, uključujući i korišćenje kao javnog toaleta.

Hram je u vlasništvu SPC, ali javnost i politička elita kosovskih Albanaca već godinama unazad traže promenu njegove namene.

„ERP zajedno sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom, uporna je u nastojanju da se ovaj hram, koji je građen isključivo trudom i ljubavlju vernog naroda, što pre završi i stavi u bogoslužbenu upotrebu“, saopšteno je juče iz sedišta ERP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari