Vladimir Lazarević: Mladić i Pavković zvali da pitaju kako sam 1General Vladimir Lazarevic Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIC/MO

Penzionisani general Vladimir Lazarević (72), komandant Prištinskog korpusa u vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, pušten je kući iz Univerzitetskog kliničkog centra Niš gde je bio hospitalizovan zbog blažeg moždanog udara.

Lazarević je kazao novinarima da nastavlja lečenje u kućnim uslovima, a da ga „očekuju mnogobrojni pregledi i kontrole da bi se otkrilo šta je izazvalo krizu“. On se zahvalio za „veliku podršku“ tokom lečenja, u koju su, kako je naveo, spadali i pozivi i poruke njegovih saboraca, patrijarha Porfirija, državnih zvaničnika, kao i haških osuđenika Ratka Mladića i Nebojše Pavkovića, koji su „zvali da pitaju kako je“.

Lazarević bio je i komandant Treće armijske oblasti Vojske Jugoslavije, a njegova vojnička biografija bila je bez mrlje do rata na Kosovu 1999, a u javnosti je važio za stručnog, iskusnog i „narodnog“ generala. Haškom tribunalu se dobrovoljno predao 2003, nakon podizanja optužnice protiv njega, a 2009. je osuđen na 15 godina zatvora, da bi mu kazna kasnije bila umanjena za godinu dana.

U haškoj presudi je navedeno da je osuđen po komandnoj odgovornosti za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i druga nehumana dela, izvršena sa ciljem proterivanja Albanaca sa Kosova. On je, navodi se u presudi, svojim delovanjem u komandovanju snagama Vojske Jugoslavije koje su mu bile podređene, obezbedio praktičnu pomoć, podstrek i moralnu podršku onim pripadnicima vojske za koje je znao da nameravaju da počine deportaciju i prisilno premeštanje stanovništva.

Na slobodu je pušten 3. decembra 2015, posle odsluženja dve trećine kazne. Vratio se u zemlju vladinim avionom, u pratnji tadašnjeg ministra pravde Nikole Selakovića, a na niškom aerodromu dočekali su ga ministri Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić, vladika raško-prizrenski Teodosije, načelnik Generalštaba LJubiša Diković, gradski zvaničnici i više stotina građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari