Vladin službenik preko svoje "NVO" napada Poverenika 1Foto: Medija centar

Malobrojne nezavisne institucije u Srbiji nalaze se na udaru sve jačih napada i pritisaka koje vlast sprovodi na još prikrivenije načine služeći se „svojim“ ljudima u brojnim neafirmisanim, novonastalim „nevladinim“ organizacijama, koje zapravo blisko sarađuju sa državnim institucijama a obmanjuju javnost u saradnji sa prorežimskim medijima.

O tome svedoči i novi pokušaj pritiska i opstrukcije rada nezavisne institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji stiže sa adrese (ne)vladine organizacije „Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost“ iz Trstenika. Na čelu ove provladine NVO je Mario Spasić, inače angažovan u Vladi Srbije, kao glavni koordinator Radnog tela za borbu protiv korupcije u sistemu zdravstva. Na čelu pomenute radne grupe, koja je formirana 15. septembra 2015, nalazi se ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Spasićev Savet je izdao saopštenje sa kritikama na rad Poverenika, optužujući ga da „krije“ podatke o svom radu, što je prenela većina prorežimskih medija, a Informer zaključio da je „Šabić proneverio 15 miliona dinara“. NJihove navode objavio je RTS, i to ne tražeći od Poverenika komentar, kako je on ukazao. I sam Poverenik reagovao je navodeći da se radi o „nizu jeftinih pokušaja dezinformisanja javnosti“ te da je gotovo očigledno ko stoji iza toga.

Poverenik Rodoljub Šabić objasnio je za Danas zašto misli da se radi o instruisanom napadu na njega i ko bi mogao da stoji iza takve akcije.

– Nemam dilemu da se radi o poručenoj akciji koja je izvedena nespretno i traljavo. Oni i omiljeni list predsednika Vučića mene optužuju za proneveru 15 miliona, a očigledno je da su Spasić i njegova ekipa kupljeni ljudi, najgore od svega je što su iza toga ljudi iz Vlade, naglašava Šabić podsećajući na angažman Spasića u Ministarstvu zdravlja. On smatra i da je ovakav napad na njegov rad posledica toga što je kao Poverenik ukazao na aktivnosti Ministarstva zdravlja koje su visoko rizične po zaštitu ličnih podataka, našta je i samo ministarstvo oštro odgovorilo. Šabić podseća i da je to deo intenzivnih pritisaka koje vlast vrši na rad ove institucije mesecima unazad, pred kraj njegovog mandata koji ističe krajem ove godine. Šabić je rekao i da se do sada držao principa da neće tužiti nijedan medij kao Poverenik, ali da će u ovom slučaju „videti da li da ostane pri tome“, govoreći o poslednjim optužbama protiv njega u Informeru.

Saopštenja organizacije „Savet Transparentnost“, preneta upravo u Informeru, ostavljala su i ranije mogućnost za obmanu javnosti, zbog čega se oglašavala nevladina organizacija sličnog naziva – „Transparentnost Srbija“, koja postoji od 2002. godine, uveliko cenjena u stručnoj i široj javnosti po radu na pitanjima borbe protiv korupcije, dok je Spasićeva Transparentnost nastala 2005. godine, očito kao pandan ovoj nezavisnoj organizaciji.

Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbija“, objašnjava da je ta organizacija u više navrata morala da demantuje ili se javno ograđuje od rada „Transparentnosti“ iz Trstenika, s obzirom da su nazivi slični pa su ih i mediji u više navrata menjali. Nenadić primećuje i da ovo nije usamljena pojava.

– Ima toga sve više, nije to ni nešto što je izmišljeno u Srbiji, to se radi da bi se izazvala zabuna, a i da se stvori utisak da postoje različita mišljenja. Pogotovo je primetno da ih koriste prorežimski mediji, što i jeste cilj – naglašava Nenadić.

Na meti Spasića i „Saveta Transparentnost“ našli su se i narodni poslanici Boško Obradović, Srđan Nogo i Marija Janušević, protiv kojih je Spasić podneo krivične prijave zbog njihovog navodnog upada u kabinet predsednice Skupštine Maje Gojković. Poslanici Dveri tada su Spasića nazvali „SNS botom prve vrste“ a slično ponavljaju i sada.

– Nismo detaljnije upućeni u ovaj slučaj, ali imajući u vidu dezinformacije i prijavu protiv Dveri koje je Mario Spasić podneo prošle godine, izgleda da je dotični opet angažovan da diskredituje one koji ne igraju kako vlast svira“ naveli su iz Dveri za Danas.

Spasić o radu u Ministarstvu zdravlja – „to nije tema“

Mario Spasić iz organizacije „Savet – Transparentnost“, javljajući se na kontakt sa zvanične vizit-karte Ministarstva zdravlja, za naš list je objasnio da su njegovi motivi za ovakve optužbe na račun Poverenika isključivo radi kontrole trošenja budžetskog novca. „Nismo dobili tražene informacije niti bilo kakvo obaveštenje, što navodi na zaključak da Poverenik nešto krije. Cilj je da vidimo kako se troši novac i u nezavisnim institucijama“ rekao je on. Spasić je naglasio da ne sarađuje sa državom ili vlašću, te da on nije dobio „pare ni od kakvih vladinih fondova“. Ipak, na pitanje da li je angažovan u Ministarstvu zdravlja, Spasić je nekoliko puta odsečno ponovio da „to sada nije tema“ ne želeći dalje da komentariše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari