NIN: Šta krije VOA u slučaju Jovanjica? 1FotoFoNet Marko Dragoslavić

Na društvenim mrežama ovih dana pojavio se dokument kojim se potvrđuje da je prvooptuženi za Jovanjicu Predrag Koluvija pripadnik Vojnoobaveštajne agencije (VOA).

U pitanju jeste dokument koji je pronađen na Jovanjici i deo je dokaza u postupku za Jovanjicu 2, ali se u optužnici navodi da je reč o falsifikatu za koji se tereti prvooptuženi Koluvija i optuženi pripadnik Prvog vojnoobaveštajnog centra VOA Saša Vujisić koji je u bekstvu, piše Vuk Cvijić u novom broju nedeljnika NIN.

Na sajtu VOA, ubrzo po objavljivanju ovog dokumenta na internetu, pojavilo se saopštenje u kome se navodi da je u pitanju falsifikat.

Zanimljivo je da se VOA nije oglašavala povodom sadržine dokumenta koji je objavio BIRN, a koji otkriva da je Koluvija imao intenzivnu komunikaciju sa direktorom VOA Zoranom Stojkovićem i da je organizovao njegov sastanak sa sekretarom makedonske vlade Dragom Raškovskim.

VOA se nije oglasila ni povodom toga da je njen pripadnik Vujisić, optužen za Jovanjicu, ostao i napredovao u VOA nakon što je krivično osuđen 2017. Koluviju, koji se optužnicom tereti da je koristio ovaj falsifikovani dokument, to nije sprečilo da na Tviteru napiše odgovor onima koji dele fotografiju tog dokumenta: „Veštačenje je dokaz da neprijatelji Srbije nisu dovoljno kadri da valjano falsifikuju…“

Navodi optužnice nisu sprečili ni njegovog advokata Vladimira Đukanovića da reaguje na Tviteru, tvrdeći ono što i tužilaštvo, da je reč o falsifikatu, samo prećutkujući da se za to tereti i njegov klijent.

Na početku optužnice za Jovanjicu 2 piše: „Saša Vujisić pripadnik VOA imao je zadatak da obezbeđuje uslove za lažno predstavljanje organizatora OKG (organizovana kriminalna grupa).“

A kao organizator označen je Koluvija. U optužnici se Vujisiću stavlja na teret da je: „U svojstvu službenog lica – pripadnika VOA na dužnosti referenta za opšte poslove u Prvom vojnoobaveštajnom centru VOA uneo neistinite podatke u službenu ispravu, koju je potom overio službenim pečatom Prvog vojnoobaveštajnog centra VOA.“

Zatim se opisuje sadržina tog falsifikovanog dokumenta – da je direktor VOA Zoran Stojković ovlastio Koluviju u svojstvu potpukovnika na dužnosti referenta za operativne poslove VOA da izvršava sve zadatke vezane za, kako se navodi, saradnika Miodraga Poznana.

Da je u pitanju falsifikat tužilaštvo se u optužnici poziva na veštačenje Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku od 6. juna 2020, kojim je, kako piše, „utvrđeno da se na mestu predviđenom za potpis direktora VOA ne nalazi autentičan potpis…“

Za pečat se navodi da je okrivljeni Vujisić bio zadužen Zapisnikom o primopredaji dokumenata i pokretnih stvari u Prvom vojnoobaveštajnom centru, te je tako iskoristio njihov pečat.

Koluviji i Vujisiću je zbog dokumenta stavljeno na teret i krivično delo falsifikovanje isprava.

Tekst u celosti čitajte u novom broju NIN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari