VOICE: Država daje njive i pašnjake Fruške gore u zakup Galensovim partnerima 1Fruška gora Foto: Wikipedia

Na licitaciji za državno poljoprivredno zemljište u opštini Beočin firmi „Biljni lekar“ povezanoj sa novosadskim kompanijama Promist i Galens u dugoročni zakup od dvadeset godina date su njive i pašnjaci na Fruškoj gori.

Ovo danas piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Među parcelama izdatim „Biljnom lekaru“ nalazi se i pašnjak koji se naslanja na imanje vlasnice Galens investa Sanje Petrić, koja je u poslednjih nekoliko godina kupila 205 fruškogorskih parcela, od toga 122 u beočinskoj opštini, navodi VOICE u članku.

Pašnjak „Biljnog lekara“ je u velikom, ograđenom kompleksu, sastavljenom od parcela u vlasništvu Sanje Petrić, u Rakovcu, na potesu Kesten, jednom od najlepših vidikovaca Fruške gore.

Ta parcela graniči se sa javnim, nekategorisanim putem, kojim se nakon ograđivanja kompleksa od nekoliko desetina hektara više ne može proći iako je reč o javnom dobru, piše VOICE.

Kako je VOICE pisao, put koji vodi i kroz Nacionalni park ovog proleća je izgrađen i delom betoniran, premda za to nisu postojale sve potrebne dozvole nadležnih pokrajinskih i republičkih institucija ili se one izdate nisu poštovale.

Prema tvrdnjama organizacija za zaštitu i očuvanje Fruške gore, na mašinama koje su izvodile radove stajale su oznake preduzeća Galens, u vlasništvu Sanje Petrić i preduzeća Promist, u vlasništvu njenog supruga Nebojše Petrića.

Preduzeće „Biljni lekar doo“ iz Velikog Gradišta je u brojnim poslovima zajedno sa Galensom, a njen vlasnik, Ljubodrag Adamović, u nekoliko preduzeća gazduje skupa sa Sanjom i Nebojšom Petrić, navodi VOICE.

Kada je o parcelama na Fruškoj gori reč, Adamović nije u dugoročni zakup od države dobio samo pomenuti pašnjak koji se naslanja na imanje Sanje Petrić, već je, kako se može videti u izveštajima Opštine Beočin, potpisao osam ugovora o zakupu na period 2019-2039.

„Ukupno će za ove parcele Adamović državi za godinu dana dati tek 458 evra, od čega 40 odsto pripada beočinskoj opštini, što znači da će lokalna kasa dobiti 183 evra i neće se ovajditi od toga“, konstatuje VOICE.

Ljubodrag Adamović je za VOICE rekao da nije u obavezi da odgovara na novinarska pitanja.

Naveo je da je pašnjak izlicitirao jer mu je potreban za poljoprivrednu proizvodnju, te da je ceo postupak sproveden po proceduri.

„Opština je pozvala na javno nadmetanje, ona je odredila da se ta parcela izda na 20 godina, mi to nismo tražili. Jednostavno, prijavili smo se i učestvovali na javnom nadmetanju ne znajući na koji period ćemo dobiti parcelu u zakup“, kazao je Adamović.

Ni Opština Beočin nije odgovorila na novinarska pitanja.

VOICE je nedavno pisao da je Novosađanka Sanja Petrić, supruga biznismena Nebojše Petrića, direktorka u njegovom preduzeću Promist i jedan od stvarnih vlasnika kompanije Galens Invest, na svoje ime kupila je 205 parcela na Fruškoj gori i njenim obroncima, te jednu u Bajinoj Bašti, a na njeno ime u katastru vode se i dva građevinska placa u Novom Sadu.

Zemljište duž Fruške gore, od opštine Beočin do opštine Inđija, u poslednjih nekoliko godina kupovala je mahom od privatnih lica, a neke od tih parcela su u zoni nacionalnog parka ili u njegovoj blizini, naveo je VOICE.

Dodaje se da je Sanja Petrić, za kratko vreme, s obzirom na to da je među kupcima veliki broj privatnih lica, došla u posed desetina hektara na području Fruške gore.

„Ako se izuzme beočinska opština u kojoj je pazarila najviše, čak 122 parcele, u njene ruke prešlo je 34,5 hektara Fruške gore i obronaka. Kako se može oceniti uvidom u katastarske knjige, te nepokretnosti kupovala je planski, jednu po jednu susedsku parcelu da bi napravila velika imanja na atraktivnim lokacijama“, pisao je VOICE.

VOICE je podsetio da bosanskohercegovački mediji često pišu o čvrstoj vezi Galensa sa vrhom vlasti u Banjaluci i uplivom kapitala iz Republike Srpske u Srbiju, i obrnuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari