Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe najavio je juče da su vojni veterani spremni da upotrebe oružje da bi očuvali njegovu vlast, ali da ih je odvratio od takve zamisli. Mugabe je istakao da je njegova država dobila nezavisnost putem oružane borbe, te da se zalaže za mirno rešenje krize koja je nastala nakon opštih izbora održanih u martu na kojima je trijumfovala opozicija.

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe najavio je juče da su vojni veterani spremni da upotrebe oružje da bi očuvali njegovu vlast, ali da ih je odvratio od takve zamisli. Mugabe je istakao da je njegova država dobila nezavisnost putem oružane borbe, te da se zalaže za mirno rešenje krize koja je nastala nakon opštih izbora održanih u martu na kojima je trijumfovala opozicija. Njegova izjava usledila je posle hapšenja opozicionog političara Tendaja Bitija i ponovnog privođenja Morgana Cvangirajia koji će se takmičiti u drugom krugu predsedničkih izbora protiv aktuelnog šefa države zakazanim za 29.jun.
Biti, generalni sekretar Pokreta za demokratske promene (MDC), uhapšen je u četvrtak na aerodromu u Harareu neposredno nakon povratka iz Južne Afrike u kojoj je boravio dva meseca. Policijski zvaničnici u Harareu saopštili su da će mu biti suđeno za izdaju zemlje jer je nekoliko dana posle prvog kruga izbora izdao dokument u kojem se predočava strategija opozicije za preuzimanje vlasti. Prema navodima Mugabeovih saradnika u spisima je opisana strategija MDC za podmićivanje zvaničnika Centralne izborne komisije. Ukoliko Biti bude proglašen krivim, očekuje ga doživotna robija ili smrtna kazna. Istoga dana priveden je Cvangiraji, treći put u proteklih sedam dana, dok se spremao da održi miting.
Međunarodna zajednica osudila je najnoviji potez vlade iz Hararea i izrekla kritike na račun predsednika države. Bela kuća je ocenila da „neosnovana hapšenja“ opozicionih političara u Zimbabveu pokazuju da tamošnje vlasti ne žele da uvaže pozive iz Afrike i sveta da omoguće održavanje poštenih i slobodnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari