Vojnici u Smederevu pre 110 godina radili kućne poslove 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina, dnevni list „Mali žurnal“ objavio je pismo jednog čitaoca redakciji u kom se obraća uredniku i objašnjava situaciju vojnika u Smederevu.

„Mali žurnal“ na prvoj strani u celosti prenosi pismo nepoznatog čoveka u kom se obraća uredniku ovog lista.

„Poštovani g. uredniče, ovde u Smederevu sada je obična stvar da skoro u svakoj privatnoj i oficirskoj kući vidite kako vojnici rade, kao kakvi argati. Oni vuku vodu u sred dana i kroz sred varoši idu na pijac mesto slugu, vuku cegere i meso, a po ceo dan sede kod kuće stružu drva, peru sudove, kopaju bašte, vinograde“ – počinje on.

U nastavku pisma navodi kako je neprihvatljivo to što vojnici rade po privatnim kućama gde obavljaju neke svakodnevne, kućne poslove kao što je cepanje drva, a ne sa oficirima.

Vojnici u Smederevu pre 110 godina radili kućne poslove 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Dalje govori kako neki vojnik kod jednog fotografa radi kućne poslove i nosi mu aparat kad god ide nekoga da slika.

„Kod Steve ’Bucova’, bivšeg pitomca kaznenog zavoda često se viđa vojnik koji mu cepa drva i vuče od crkve vodu u dve velike čupe. Ajd’ onaj fotograf, al ko dade ovom Bucovu pravo na vojnika!?“ – priča u nastavku.

On još jednom ističe da je za osudu to što vojnici rade po privatnim kućama, a ne poslove koji „dolikuju njihovom pozivu“.

„Na taj način se utvrđuje ono narodno verovanje da je vojska robija. Oficiri su pak pozvani da takvo verovanje najenergičnije iskorenjuju, a ne da ga pothranjuju.“

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari