Vojvodinašume: Nema nelegalne seče šume u naselju Srpski šor u Subotici 1Šuma u Srpskom šoru, foto: Mihály Molnár Megyeri

Redakciji Danasa se obratio građanin koji tvrdi da se u Srpskom šoru odvija nelegalna seča drveća, dok u nadležnom Javnom preduzeću „Vojvodinašume“ navode da nije primećena bespravna seča na ovom lokalitetu, a o tome nemaju saznanja ni pojedine zaštitarske grupe koje često na terenu proveravaju da li postoje neregularnosti.

Nadležni čuvar šuma koji inače i stanuje u blizini pomenutog lokaliteta navodi da niko od građana nije prijavio nelegalne aktivnosti na ovom lokalitetu, niti ga je kontaktirao sa informacijama o sprovođenju bespravnih seči.

„Česta meta nelegalne seče drveća je naselje Srpski šor. O tome se puno ne govori ali se vidi, najviše predeo blizu šume i sama šuma, u kasnim noćnim satima. Očevidaca uvek ima, ali zvanično niko ne želi da priča o tome. Kako kažu, ne vredi se zamerati nikome. Problem svakako postoji, ali se ne rešava“, naveo je u svom pismu ovaj građanin koji nije ostavio svoj kontakt našoj redakciji, niti dokaze o svojim tvrdnjama.

Nelegalna seča sporadična, u planu vanredni obilazak terena

Vojvodinašume: Nema nelegalne seče šume u naselju Srpski šor u Subotici 2
Foto: Mihály Molnár Megyeri

U Javnom preduzeću „Vojvodinašume“ podsećaju da je Srpski šor gradska četvrt u Subotici, koja se nalazi u neposrednoj blizini šuma kojima gazduju „Vojvodinašume“, ŠG „Sombor“ preko Šumske uprave „Subotica“, a da pomenute šume pripadaju gazdinskoj jedinici  ”Subotičke šume”.

„Imajući u vidu konkretan upit, čuvarska služba JP ’Vojvodinašume’ će organizovati vanredni obilazak terena u cilju provere navoda o bespravnoj seči i otklanjanja svih sumnji po pitanju onoga što se dešava na konkretnom lokalitetu“, napominje Tubić.

Nelegalne seče drveća u gazdinskoj jedinici „Subotičke šume“ koja predstavlja glavni kompleks državnih šuma u okolini Subotice su sporadičnog karaktera, kaže Tubić i dodaje da je ukupna količina bespravno posečenog drveća na godišnjem nivou oko 200 m3 drveta.

Vojvodinašume: Nema nelegalne seče šume u naselju Srpski šor u Subotici 3
Foto: Mihály Molnár Megyeri

“Čuvarska šuma redovno obilazi teren i na taj način preventivno deluje protiv potencijalnih počinilaca bespravnih seča, a u slučaju evidentiranih nezakonitih radnji podnose se prijave prema nadležnim organima, nakon čega se uključuje policija i tužilaštvo“, objašnjava Tubić.

Prema njegovim rečima, građani svojim dojavama mogu da pomognu rad čuvarske službe “Vojvodinašume”, i da, ukoliko uoče bespravne seče, odmah to prijave nadležnom čuvaru šuma ili šefu šumske uprave „Subotica“ na broj telefona 024 577-300.

„U obostranom je interesu da se bespravne aktivnosti svedu na najmanju moguću meru“, navodi Tubić.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima. Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.

Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari