"Vraćanjem mandata Jutki šalje se poruka da žene ne mogu biti ozbiljno shvaćene" 1Foto: Beta/Milan Obradović

Mreža Žene u crnom saopštila je danas da je vraćanjem odborničkog mandata bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, osumnjičenom za polno uznemiravanje saradnice, poslata poruka javnosti da žene koje prijave nasilje ne mogu da računaju da će biti ozbiljno shvaćene.

Ta organizacija je u saopštenju pozvala Osnovni sud u Kruševcu, u kojem će se u petak održati ročište u postupku koji je povela bivša Jeličićeva sekretarica Marija Lukić protiv njega, „da sudi po pravdi i zakonu, nezavisno i nepristrasno, i da izbegne i zanemari sve vrste političkih i interesnih pritisaka, koji dolaze sa pozicija moći“.

To je prvo ročište nakon odluke o izmeštanju suđenja iz Brusa u Kruševac, koju je na zahtev advokata Marije Lukić, doneo Vrhovni kasacioni sud.

„Sve vreme od kada je slučaj dospeo u javnost, Marija Lukić izložena je pretnjama i uvredama na društvenim mrežama, a zloupotrebljene su i njene fotografije i lični podaci iz zdravstvenog kartona. Dosadašnja ročišta su bila zatvorena za javnost, što je izazvalo negodovanje medija i građana i građanki, i istovremeno su bila praćena, okupljanjem i verbalnim provokacijama pristalica Milutina Jeličića upućenim Mariji Lukić i onima koji je podržavaju“, navode Žene u crnom.

Žene u crnom pozvale su građane da izraze solidarnost i pruže podršku Mariji Lukić i svim drugim ženama žrtvama seksualnog uznemiravanja.

Krivičnu prijavu za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje uz zloupotrebu službenog položaja Jeličića, Marija Lukić podnela je 2018. godine, priloživši kao dokaz više hiljada SMS poruka, koje joj je Jeličić slao u kontunuitetu od 2 godine, dok je bila zaposlena kao njegova sekretarica.

Za isto delo, prijavu protiv Jeličića podnelo je još šest žena, koje su odbačene uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari