Vrednost radova 400 miliona dinara 1

Ovog leta počeli su radovi na kompletnoj rekonstrukciji OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Svilajncu, koje je obišao predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović…

… istakavši da je ovo trenutno najveći projekat na teritoriji opštine Svilajnac vredan oko tri miliona evra, od čega sama rekonstrukcija škole košta oko 260 miliona dinara, a oko još 100 miliona dinara u okviru istog projekta utrošiće se na rekonstrukciju sportske hale i pokrivanje gradskih bazena, a sredstva obezbeđuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, dok se oprema nabavlja iz budžeta opštine Svilajnac:

– Radi se potpuna rekonstrukcija škole od 6.000 kvadratnih metara sa nabavkom nove opreme. Škola je sagrađena 1967. godine i od tada je samo popravljana, ali detaljna rekonstrukcija nije rađena do sad. Ovde će samo zidovi ostati isti, a sve ostalo će biti novo, zameniće se krov, uradiće se nova izolacija, instalacije, stolarija, kuhinja sa trpezarijom, novi mokri čvorovi, urediće se dvorište škole… Iz ovog projekta radi se i izolacija na sportskoj hali i pokrivanje gradskih bazena, za koje smo doneli odluku da damo školi na upotrebu, kako bi deca mogla časove fizičkog vaspitanja da obavljaju i na bazenima – izjavio je Milanović i dodao da škola ima 1.400 učenika koji će tokom ove školske godine, dok traju radovi na rekonstrukciji njihove škole, časove pohađati u drugim školskim objektima na teritoriji Svilajnca.

Obilazeći radove Milanović je naglasio da je plan da se do 2022. godine obavi rekonstrukcija svih školskih objekata na teritoriji opštine Svilajnac.

– Ovo nije jedina škola koja se rekonstruiše, završeni su radovi na školi u Crkvencu, gde je u toku nabavka kompletne opreme, kako bi sve bilo spremno za početak nove školske godine. Trenutno se radi i rekonstrukcija škole u Radošinu, i priprema se projektna dokumentacija za škole u selima Vojska i Sedlare i radićemo ove godine i školu u Đurincu koja je bila zahvaćena poplavama. Škola u Radošinu biće rekonstruisana tokom leta, kako bi spremno dočekala đake u septembru, a sredstva su obezbeđena iz budžeta opštine Svilajnac, jer su meštani Radošina na nedavno održanom zboru građana tog sela istakla sređivanje škole kao jedan od prioriteta za selo“ – objasnio je Milanović i dodao da se jedna prostorija ove škole adaptira za potrebe otvaranja vrtića u Radošinu, što je deo projekta 12 novih vrtića u selima opštine Svilajnac.

– Opština Svilajnac finansira projekat otvaranja vrtića u svakom selu gde ima dece i potrebe za tim, pa će tako 1. septembra biti otvoreno 12 novih vrtića, za decu od 2,5 do 5,5 godina i oni će biti besplatni. Cilj nam je da približimo i koliko je moguće izjednačimo uslove života u gradu i selima – rekao je Milanović.

Ovo je samo deo jedne velike strategije opštine Svilajnac, a to je energetski efikasno i ekološki ispravno grejanje u narednom periodu, a to je i deo još šire strategije po kojoj se svi objekti standardizuju i ispunjavaju zahteve i standarde Evropske unije.

– Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ Svilajnac je 2006. godine delimično rekonstruisana, i tada je trebalo da se urade nova stolarija, izolacija, fasada i da to bude energetski efikasno. Tada je sredstva obezbedio Danski savet, ali sada se vidi da to nije bilo urađeno kako treba i po standardima i sada to moramo da uradimo ponovo. U toku su trenutno i radovi na sportskoj hali, gde se postavlja nova izolacija i kada to sve završimo, imaćemo sve rekonstruisane objekte ( Dom zdravlja, Poljoprivredno-veterinarska škola sa Domom učenika, osnovna škola, Prirodnjački centar, sportska hala) koji će biti energetski efikasni, i na taj način trošiće mnogo manje energije za grejanje nego što troše u ovom trenutku. U sklopu projekta predviđena je i izgradnja kotlarnice kako bi se ovi objekti grejali na drvnu sečku. Drvna sečka je otpadno, neindustrijsko drvo i mnogo je isplativije za grejanje. Na ovaj način grejaće se i gradski bazeni tokom zimskog perioda, s obzirom da je u planu njihovo pokrivanje. Ovaj nov način grejanja je višestruko koristan, sa jedne strane građani koji imaju otpadno drvo moćo će da ga prodaju, sa druge strane nećemo morati da uvozimo naftu, gas i ostala goriva, a što je možda i najvažnije biće ekološki ispravno i doprineće očuvanju životne sredine, naročito u objektima i sredinama gde ima mnogo dece.“ – objasnio je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari