Spasilačke ekipe pokušavale su juče da dopru do više stotina hiljada stanovnika Bangladeša koji su prethodnih dana usled posledica razornog tropskog ciklona Sidr ostali bez krova nad glavom. Iz Ministarstva za ishranu i ponašanje u slučaju nepogoda procenjuju da je u vremenskoj nepogodi stradalo najmanje 2.

Spasilačke ekipe pokušavale su juče da dopru do više stotina hiljada stanovnika Bangladeša koji su prethodnih dana usled posledica razornog tropskog ciklona Sidr ostali bez krova nad glavom. Iz Ministarstva za ishranu i ponašanje u slučaju nepogoda procenjuju da je u vremenskoj nepogodi stradalo najmanje 2.200 ljudi.
Vlada u Bangladešu poslala je vojne helikoptere i brodove na ugrožena područja, te rasporedila na hiljade trupa koje su pridružile međunarodnim organizacijama i lokalnim zvaničnicima u spasilačkoj misiji. Sekretar ministarstva za ishranu i ponašanje u slučaju nepogoda Ajdžib Bujdžan sastao se juče s predstavnicima Ujedinjenih nacija i međunarodnih humanitarnih organizacija, kako bi razmatrali o akcijama koje treba preduzeti u cilju saniranja posledica prirodne katastrofe.
„Donatori su želeli da čuju naše planove o pružanju pomoći unesrećenima“, rekao je Bujdžan. Vlada SAD već je obezbedila pomoć u vrednosti od 2,1 milion dolara, kao i 35 tona predmeta kao što su sredstva za ličnu higijenu i plastični šatori.
Pozivu za pomoć ugroženim područjima odazvale su se i Ujedinjene nacije, izdvojivši 731.000 dolara, Evropska unija, koja će poslati 2,2 miliona dolara, dok su britanski zvaničnici najavili da će izdvojiti pet miliona dolara. Organizacija Program svetske hrane, sa sedištem u Rimu, poslala je pomoć u hrani, a Crveni krst Bangladeša uputio je na hiljade aktivista u opustošene delove zemlje.

Apel pape Benedikta XVI

Vatikan – Rimokatolički papa Benedikt XVI apelovao je na međunarodnu zajednicu da pruži pomoć žrtvama tropskog ciklona Sidr u Bangladešu i najavio održavanje misa za one koji su stradali tom prilikom. Za vreme tradicionalne nedeljne mise, poglavar rimokatoličke crkve podržao je napore spasilačkih ekipa na ugroženom području. „Podržavam napore da se olakša patnja našoj braći koja se suočavaju s velikim teškoćama“, istakao je on. AP

Iako spasilačke ekipe ulažu ogromne napore kako bi se raščistili putevi i dospelo do unesrećenih, mnoge od njih ne uspevaju u tim nastojanjima. Procenjuje se da je više od 1,5 miliona stanovnika sela potražio spas u prihvatilištima, gde im je pružena pomoć. Štaviše, tamošnji dnevni list Sangbad iznosi podatak da je 4.000 ljudi nastradalo usled posledica ciklona. „Veliki broj leševa pluta po površini mora“, izjavio je ribar Zakir Husein, stanovnik jugoistočnog dela zemlje.
Distrikt Begerhet smatra se najugroženijim područjem, budući da je na tim prostorima stradalo 610 ljudi. Ciklon Sidr, koji je u četvrtak dostizao brzinu od 240 kilometara na sat, uništio je u jugoistočnom Bangladešu na desetine hiljada kuća i useva. Očevici takođe ističu da su čamci leteli na obalu poput dečijih igračaka.
Humanitarne organizacije gaje bojazan da bi nestašice hrane i zagađena voda mogli stvoriti ogromne probleme lokalnom stanovništvu. Snažne oluje pogađaju Bangladeš svake godine. U razarajućim poplavama jula i avgusta ove godine poginulo je više od 1.000 ljudi. U snažnom ciklonu 1970. godine poginulo je pola miliona ljudi, dok je u nepogodama 1991. godine stradalo 143.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari