Mladi fudbaleri Novog Pazara puna tri meseca potpuno ravnopravno igraju sa najpoznatijim klubovima u zemlji.

Taj podatak dobija na značaju kad se zna da nije bilo iole poznatijeg fudbalskog stručnjaka koji u tim dečacima nije video epizodiste u ligi najboljih srpskih klubova tog uzrasta. Već na polovini takmičenja svima su pokazali da je to bio račun bez krčmara. Jeste da je još uvek rano za davanje ukupne ocene njihovog debitantskog nastupa u Omladinskoj ligi Srbije, ali veliki greh bi bio da se u ovom trenutku ne obrati pažnja i ne pohvali njihov dosadašnji učinak. Dečaci predvođeni trenerom Izetom Ljajićem i njegovim pomoćnikom Enesom Rečom u 15 kola prvenstva pokupili su sve simpatije novopazarskih ljubitelja fudbala. U ligi gde deset klubova imaju seniorske superligaše- Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, OFK Beograd, Rad, Borac iz Čačka, Čukarički, Jagodina i BSK, mladi Novopazarci prosto sijaju.

U sazvežđu odabranih posle prvog dela prvenstva nalaze se na vrlo dobroj desetoj poziciji. Iza njih je šest pobeda, jedna nerešena igra i osam poraza. U Novom Pazaru pobeđeni su Radnički iz Niša, Jagodina, Banat, Radnički Novi Beograd i BSK, a u Beogradu Železničar, dok je iz Čačka stigao bod, što je ukupno 19 bodova. Izuzmemo li visok poraz u nedelju od Čukaričkog, i u Novom Sadu od Vojvodine, u svim ostalim susretima pružili su žestok otpor svojim protivnicima. Mnogi su očekivali isturanje bele zastave pred u tom trenutku boljim suparnicima, a oni su izgubili u Beogradu od Partizana 2 : 0, i u Novom Pazaru od Crvene zvezde istim rezultatom. Sumnja u vrednost tima bila je potkrepljena time da su i tim i stručni štab formirani u minut do dvanaest. Dobra okolnost je što je ekipu u poslednjem trenutku preuzeo prekaljeni borac na terenu i van njega Izet Ljajić, trener koji godinama čeka pravu šansu u matičnom klubu. Po ko zna koji put je na početku, i najbolji je primer da za svaki novi početak nikad nije kasno. Ako je neko zaslužio da jednog dana predvodi prvi tim Novog Pazara, onda je to on. Put kojim ide vodi upravo tom cilju.

*U poslednjem trenutku postavljeni ste za učitelja ovih dečaka. Sve se dogodilo u momentu kada ste već imali potpisan ugovor sa zonašem Polimljem iz Prijepolja?

-Dugo sam čekao priliku da radim u FK Novi Pazar. Skoro da sam počeo da gubim nadu. Ovog leta dogovorio sam saradnju sa Polimljem. Nekoliko dana sam proveo na pripremama sa tom ekipom. Za vrlo kratko vreme našao sam talasnu dužinu sa čelnim ljudima kluba. Kada sam im saopštio da ću prihvatiti ponudu da vodim mladi tim Novog Pazara poneli su se više nego korektno. Redovno pratim dešavanja u Polimlju. Drago mi je da su u gornjoj polovini tabele u zoni ,“Drina“.

*Koliko ste poznavali mladi tim Novog Pazara u trenutku njegovog preuzimanja?

– Nisam imao mnogo nepoznanica. Stalno sam pratio utakmice svih mlađih kategorija kluba. Znao sam da me očekuje iscrpljujući, naročito individualni rad. Mnogi od tih igrača propustili su neke lekcije u svom razvoju. Najteže je bilo u hodu ispravljati stečene navike. Sad vidim da ima dovoljno prostora za igrački napredak ovih dečaka. Ipak, najviše od njih zavisi da li će jednog dana postati ili ne igrači.

*Pošteno rečeno, da li ste iznenađeni ovako dobrim nastupima vaših izabranika?

– Pre svega, reći ću da sam u ovu priču ušao u vrlo nezgodnom trenutku. Svakako da sam počastvovan mestom trenera ovog tima, ali mi je žao što je na raspolaganju bilo isuviše malo vremena za pripremu i uigravanje. U stvari, ne da ga je bilo malo, nego ga nismo ni imali. Uzdao sam se u stručan, pedagoški i pošten rad. Dakle, ovako dobri rezultati nisu plod slučajnosti. Potpuno zadovoljan biću tek kada jedan, dva ili više ovih dečaka zaigra u prvom timu Novog Pazara. Šta smo uradili, ako ovi momci već sledeće godine ne budu imali tim za koji će igrati? Ništa. Lepo je pobeđivati, ali kakav je ko trener ne gleda se samo kroz broj osvojenih bodova. Do sada postignuto iznenađuje više druge nego nas. Rad se isplatio. Onog trenutka kad sam prihvatio ovaj posao znao sam da smo slabiji od mnogih timova. Jedino nisam znao u čemu zaostajemo. Ispostavilo se da je to na planu tehnike i taktike. Utakmice koje su iza nas pokazuju da smo napravili vidan pomak i u tim elementima igre.

*Dugo vremena radili ste sa mlađim selekcijama, kao jedan od trenera u Fudbalskom savezu Srbije. To je verovatno predstavljalo olakšavajuću okolnost u radu sa ovom ekipom?

– To je neprocenjivo iskustvo. Međutim, u ovom slučaju trebalo je formirati ekipu od dečaka rođenih 1993. godine. Nismo mogli da se u potpunosti oslonimo na bazu FK Novi Pazar. Ona nije bila dovoljno dobra za ovaj stepen takmičenja. Nekoliko fudbalera došlo je iz FK AS, koji godinama uspešno radi sa mlađim kategorijama. Na taj način sklopili smo jedan sastav za svako poštovanje. Evo, uspeli smo da srušimo sve prognoze, a po njima nama je bilo predviđeno da ćemo u ovoj ligi igrati samo jedno leto. Mislim da se to neće dogoditi. Da smo kojim slučajem ranije krenuli sa zajedničkim radom danas bi imali četiri, pet bodova više i bili bi među vodećim timovima lige.

*Nesporno da su dosadašnji rezultati iznad očekivanja. Lepo bi bilo znati kad je tim i igrom i rezultatom ispunio sva vaša očekivanja?

– Bez ikakve dileme na utakmici sa Radničkim iz Niša. Bila je to četvrta uzastopna pobeda ovog tima. Što znači da se ekipa posle 14 kola pronašla i uigrala. Tek sad se nazire kostur tima. Iskreno žalim što u ovom trenutku za protivnike nemamo Zvezdu, Partizan, OFK Beograd, Vojvodinu, Rad. Siguran sam da bismo im „otkinuli“ nekoliko bodova. Kompletan utisak ekipa je pokvarila u nedelju ubedljivim porazom od Čukaričkog. Ne tražim nikakvo opravdanje, mada mi se čini da je tome umnogome kumovao teren sa veštačkom travom na Adi Ciganliji. Visok poraz doživeli smo i od Vojvodine ( 5 : 1 ), ali do njega je došlo padom koncentracije u poslednjih trideset minuta. Tada i na još nekoliko utakmica presudili su detalji i sitnice. Konačno smo uspeli da mnoge od tih stvari dovedemo u red. Ne mogu, a da ne istaknem da ne postoji klub koji nam nije uputio telegram zahvalnosti za gostoprimstvo. Na potpuno isti način i nas dočekuju na gostovanjima. Ogromno je zadovoljstvo biti deo ove lige.

*Upoređujući vaš i ostale timove gde vidite osnovne razlike. Odnosno, u čemu Novi Pazar zaostaje?

– Većina ekipa poklanja ogroman značaj ovoj ligi. Bez prekida su u njoj 10-15 godina. Prednost tih klubova je u prirodnoj selekciji njihovih timova. Šta to znači? Svi fudbaleri su isto godište, zajedno igraju još od petlića, jedino im se priključuju vanserijski talenti. U našem slučaju sve je drugačije. Mi imamo nekoliko fudbalera koji su 1992. godište što je retkost u ostalim klubovima. Nije teško odgonetnuti zašto je tako. Recimo, kad dođe vreme da generacija pionira zaigra u kadetskoj konkurenciji ona ne bude dovoljno dobra za određeni rang. Isti slučaj je i sa prelaskom iz kadetske u omladinsku fazu. Pomaka u tom pogledu već ima. Mislim da će FK Novi Pazar i na tom planu tokom ove godine sustići ostale klubove.

*Pretpostavljamo da učinak svojih fudbalera pojedinačno nećete ocenjivati. Kako vidite igrački kadar u ostalim klubovima?

– Biće vremena da govorim o svojim fudbalerima. Za sada sam više nego zadovoljan onim što su prikazali. U ostalim klubovima ima mnogo talenata koje će šira sportska javnost tek upoznati. Izdvojio bih Partizanove mlade snage Mulćana, Aksentijevića i Nastasića, iz Vojvodine Pajovića, Stajića i Potkozarca iz OFK Beograda, odlični su u Radu sinovi nekadašnjih fudbalera Varge i Zalada. U našoj ligi Zvezda je trenutno vodeća. Loši rezultati prvog tima i velike mogućnosti mladih zvezdaša primorali su trenera Kristića da ukaže priliku vanserijskim talentima Srniću i Rudiću. Duboko verujem da će za godinu, dve najmanje dvojica, a najviše petorica sadašnjih naših omladinaca biti u prvom timu Novog Pazara. Neverovatno je dobar primer beogradskog Rada. Prvi tim ovog kluba na jedvite jade je prošle godine ostao u Super ligi. U timu su tada uglavnom bili fudbaleri ponikli na Banjici. Danas mahom isti tim je uz rame Partizanu i Zvezdi. Oni su najbolji primer kako se radi sa svim selekcijama u klubu.

*Ovo je godina u kojoj je FK Novi Pazar počeo da raste na svim nivoima. Najvažnije je da prvi tim figurira kao najozbiljniji kandidat za ulazak u Super ligu. Šta je to dobro što se dogodilo klubu?

– Učinjen je totalni zaokret u svim sferama. Najzad se zna ko je zadužen za koji deo posla. Jasno je da najviše zahvaljujući novom predsedniku Rasimu Ljajiću nad fudbalskim Novim Pazarom duvaju neki osvežavajući vetrovi. Poznato mi je da postoje i oni koji negiraju sve što je u prethodnom periodu postignuto. Kad te upitate da iznesu argumente za takve tvrdnje- nemaju ih. Govori se da u prvom timu igra previše fudbalera sa strane. Pošteno rečeno, u ovom trenutku to tako mora da bude. Propusti u radu sa mlađim kategorijama iz ranijih godina rezultirali su ovakvom selekcijom ekipe. O tim momcima koji brane boje prvog tima Novog Pazara reći ću samo jedno, ne pamtim kada je ovaj klub u svoje redove doveo tako dobre fudbalere i ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari